Utajovaní svědci si novou identitu budou moci ponechat natrvalo

21.09.2011 15:32

Chránění svědci si s největší pravděpodobností budou moci ponechat novou identitu i potom, co u nich skončí ochranný režim. Při dnešním druhém čtení vládní novely ve sněmovně padl jen jeden pozměňovací návrh, který se týká rozhodovacích pravomocí o svědcích. Předloha se zabývá rovněž vyplácením důchodů lidem s více identitami a také žalobami proti rozhodnutí o ukončení ochranného režimu.

Utajovaní svědci si novou identitu budou moci ponechat natrvalo

Změnu, aby o ochraně nerozhodoval ministr vnitra, ale policejní prezident, navrhl Jeroným Tejc (ČSSD). Podle něho by taková pravomoc neměla příslušet politikům. Tejc ale zdůraznil, že s předlohou jinak souhlasí.

Trvale změněnou identitu by měli mít podle novely zejména lidé, kteří zruší souhlas s poskytováním ochrany, a přitom jim dál hrozí nebezpečí. Má jít i o případy, kdy člověk pod krycí identitou uzavřel manželství nebo zplodil děti. Novela rovněž upravuje používání krycích dokladů.

Komu vyplácet důchod

Pro posouzení případů, kdy chráněnému člověku vznikne nárok na důchod, je nutné zajistit spojení identit tak, aby bylo možné správně rozhodnout o splnění podmínek pro přiznání některého z důchodů. Vzhledem k tomu, že jde navíc o práci s utajovanými informacemi, mělo by se tím zabývat specializované oddělení sociálního zabezpečení na ministerstvu vnitra. U lidí, kteří kvůli vysoké bezpečnostní hrozbě nemohou pracovat, by se také tato doba měla započítat pro vznik nároku na důchod a výši jeho výměry.

Ze zákona má zmizet ustanovení, podle kterého má správní žaloba proti rozhodnutí ministra vnitra o ukončení ochrany a pomoci odkladný účinek. Policie by měla do rozhodnutí soudu o žalobě povinnost přijmout nezbytná opatření k ochraně života a zdraví chráněného člověka.

Ministerstvo vnitra změnu odůvodňuje tím, že přestože má správní soud povinnost tyto žaloby vyřizovat přednostně, často se na jeho rozhodnutí čeká několik měsíců. Žalobu podle úřadu zneužívají lidé, u nichž bylo rozhodnuto o ukončení ochranného režimu kvůli tomu, že vážně porušili své povinnosti.

Čtěte více:

Zvláštní ochrana svědků by se mohla posílit 

Policie zabavila zločincům rekordně mnoho peněz. Ne díky Johnovi 

Vyšetřovatelé hledají svědky činnosti gangu policistů z Brna 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…