Novým ředitelem ČT se stal exšéf Novy Petr Dvořák

21.09.2011 16:11

Naprosto očekávaný průběh měla finálová volba generálního ředitele České televize. Z prvního kola posunuli radní do závěrečného klání dvojici Petr Dvořák a Hynek Chudárek. Mezi nimi pak za nového šéfa veřejnoprávní televize vybrali podle předpokladů bývalého ředitele komerční Novy.

Novým ředitelem ČT se stal exšéf Novy Petr Dvořák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Už první kolo finálové části volby generálního ředitele České televize hodně napovědělo o budoucím vítězi. Každý z patnácti radních mohl přidělit dva hlasy a z nich až na dvě výjimky nikdo nezapomněl na bývalého ředitele televize Nova. Petr Dvořák tedy získal 13 hlasů, Hynek Chudárek 7, Roman Bradáč a Jan Svoboda po 3 a Radomír Šimek získal jediný hlas.

Rozdělení přízně radních se potvrdilo i v konečném hlasování, kdy už měl každý z členů Rady ČT k dispozici jen jeden hlas. Dvanáct z nich ho přidělilo Dvořákovi a tři Chudárkovi. Novým ředitelem České televize se tak po Jiřím Janečkovi, který v čele ČT skončil koncem srpna ze zdravotních důvodů, se stal Petr Dvořák.


Chudárka ohromil hladký průběh volby

„Jsem překvapen tou rychlostí volby. Ale neměl jsem pocit, že je to předem dané, a to i kvůli nedávné obměně Rady. Na typ volby nemám vyhraněný názor. Ta přímá je transparentnější, tajná naopak svobodnější," konstatoval pro ParlamentníListy.cz Hynek Chudárek, kterého radní nakonec odsoudili na druhou pozici. „V ČT jsou boje a nepokoje, a tak je dobře, že Rada zvolila tak rychle," dodal.

„Nepřekvapilo mě to. Nevím ale, do jaké míry volbu ovlivnilo to, že nemám zkušenosti z médií. Osobně ji však nepovažuji za důležitou. Ale radním do hlavy nevidíte," komentoval zklamaně pro ParlamentníListy.cz výsledek volby Šimek. To další z neúspěšných kandidátů Svoboda se zdál být nad věcí. „Třetí místo považuji v této konkurenci za úspěch. Kauza se vzděláním mohla hrát roli, ale zklamaný nejsem, čekal jsem to," přiznal pro ParlamentníListy.cz.

Fridrich jásá nad Dvořákovou výhrou

Ani další z poražených si z konečného nezdaru příliš těžkou hlavu nedělal. „Volba byla rychlá, to je pro televizi zásadní. Pan Dvořák má jasnou vizi, jak má televize fungovat. Já jsem rád za bramboru," glosoval své umístění pro ParlamentníListy.cz Svoboda.  

„Bylo kupčení? Ne, nic nebylo předem dané. Dvořák byl velmi silný kandidát, kompetentní a zkušený člověk. Je skvělé, že se do volby přihlásil takový člověk a že zvítězil," prohlásil pro ParlamentníListy.cz Milan Fridrich, ředitel sekce Nová média České televize.

S návrhem na tajnou volbu Uhde nepochodil

Volba se nakonec konala tajně, i když její předseda Milan Uhde navrhl před dnešním jednáním, aby se hlasování uskutečnilo veřejně. Neúspěšně. „Veřejnou volbou by se dosáhlo stejného výsledku. Jde jen o to, že se někteří třeba styděli za to, jak hlasují, nebo někomu něco slíbili. Já se za to, jak hlasuju, nestydím, ale někdo zřejmě ano," komentoval pro ParlamentníListy.cz průběh volby předseda Rady ČT Milan Uhde.

Petr Dvořák pochází z jižních Čech. Vystudoval technickou kybernetiku na ČVUT v Praze a na University of Chicago získal titul MBA. Dlouhá léta pracoval po boku miliardáře Petra Kellnera ve skupině PPF a s ní v roce 2002 vstoupil i do komerční televize Nova. Generálním ředitelem dlouhodobě nejsledovanější tuzemské televize byl Dvořák sedm let. Rád jezdí na snowboardu, cestuje a jednou za čas si zahraje na elektrickou kytaru v rockové skupině Brumloboys.

K věci:

Foto: ceskatelevize.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…