Před budovou vlády se demonstrovalo kvůli povolenkám. Velkou část by získal ČEZ

21.09.2011 18:11

Zástupci ekologických organizací a zhruba deset dalších lidí dnes před úřadem vlády protestovali proti udělení bezplatných emisních povolenek energetickým společnostem. Ministry se snažili upozornit na svůj názor předáním symbolického daru pro společnost ČEZ, který představoval bezplatné kredity. Ekologové tvrdí, že bezplatné povolenky neplní svůj účel a jen pomohou energetickým firmám v dalším zvyšování zisků.

Před budovou vlády se demonstrovalo kvůli povolenkám. Velkou část by získal ČEZ

Vláda má dnes rozhodnout, zda udělí energetickým a dalším firmám mezi roky 2013 a 2020 na 108 milionů bezplatných povolenek. Velkou část bezplatných povolenek by jako jeden z hlavních tuzemských producentů emisí získala společnost ČEZ. Cena bezplatně udělených kreditů za sedmileté období se odhaduje na zhruba 47,5 miliardy korun. Dalších zhruba 250 milionů povolenek si firmy budou kupovat.

Přidělování povolenek je netransparentní

Podle Jana Šrytra z Ekologického právního servisu je přidělení bezplatných povolenek naprosto netransparentní. Ušetřené peníze za bezplatné povolenky podniky musí investovat do snížení zátěže na životní prostředí. To ale nevládní organizace zpochybňují.

"Vláda dnes rozhoduje o svých prioritách. Pokud už se přece jen rozhodne povolenky v době rozpočtové krize věnovat velkým výrobcům elektřiny, měla by o to více dbát na efektivitu jejich vynaložení. Z analýzy investic vyplývá, že v řadě případů stát víceméně jen proplatí dlouho plánované investice," uvedl Šrytr. Veřejnost navíc podle něj nemá dostatečné informace o investicích, za které firmy žádají povolenky zdarma.

Ministr financí Miroslav Kalousek původně chtěl alespoň část bezplatných povolenek firmám prodat a pomoci stabilizovat státní rozpočet. Podle informací dnešních Lidových novin se však ministři nakonec dohodli na udělení vymezeného počtu 108 milionů povolenek zdarma.

Svazy proti bezplatným povolenkám protestují, teplárny je považují za nezbytné

Několik odborových svazů, Svaz českých a moravských bytových družstev a stovky jednotlivců podepsaly výzvu, aby vláda udělení bezplatných povolenek neschvalovala. Peníze z prodaných kreditů by podle nich naopak měla využít například pro dotační tituly jako Zelená úsporám či Nový Panel, kterým došly peníze. Teplárny naproti tomu tvrdí, že bezplatné udělení povolenek bude velmi důležité pro jejich další fungování, až v příštích letech budou nuceny snižovat emise.

Povolenky dávají energetickým firmám a dalším velkým producentům emisí právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Jedna povolenka se rovná tuně emisí. Průměrná cena jedné povolenky v letech 2013 až 2020 by měla být zhruba 18,40 eura (asi 450 korun).

Čtěte více:

Emisní povolenky budou zdarma. Rozdíl zaplatí domácnosti 

Diskuze o emisních povolenkách odložena. Kalousek je nechce dát zdarma 

Mach (SSO): Prodej emisních povolenek problém fotovoltaiky neřeší 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…