Řešení nepokojů na severu? Děti odebírat těm, co je neposílají do školy

22.09.2011 7:58

Poslanec za Ústecký kraj David Kádner (VV) v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nabízí řadu řešení aktuálních sociálních nepokojů na severu Čech. Volá po posílení pravomocí samosprávy. Firmám, které zaměstnávají lidi na černo, vzkazuje, že by je nejraději rozpustil a k rodičům, kteří odmítají své děti posílat do školy, poznamenává, že by bylo dobré jim děti alespoň na chvíli odebrat.

Řešení nepokojů na severu? Děti odebírat těm, co je neposílají do školy

Sociální bouře na severu Čech ne a ne utichnout. V posledních dnech je mnozí politici kladou za vinu slovenským Romům, kteří do Česka přišli za příbuznými a za štědřejším sociálním státem. Poslanec zvolený za Ústecký kraj David Kádner (VV) však jde proti proudu. A tvrdí, že problémy nelze klást za vinu slovenským Romům. K vyřešení nepokojů bude podle jeho názoru třeba vymýtit práci na černo a vzdělat děti nepřizpůsobivých občanů. Poslanec v tomto směru nabízí k úvaze poměrně radikální varianty řešení.

Psali jsme:
Starosta Dubí: Romská rodina tu na dávkách brala 92 tisíc každý měsíc
Kocáb o Šluknově: Romové by měli být jako černoši v USA. Učit, vládnout
Keller šije do Johna: Exhibicionista a podvodník. Romy ať nekritizuje

Mnozí bílí občané jsou stokrát horší než Romové

V rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz zákonodárce zdůrazňuje, že nejde ani zdaleka o čistě romský problém. Svou pozornost navíc nevěnuje nejrůznějším agenturám na začleňování nepřizpůsobivých občanů do společnosti, ale obrací se k malým obcím. Snad je to dáno i tím, že je mimo jiné místostarostou obce se čtyřmi sty čtyřiceti obyvateli Nové Vsi v Horách, která letos získala titul vesnice roku Ústeckého kraje.

„Problémy dělají především Romové naši, ale není to jen o Romech, znám plno bílých, kteří jsou mnohdy stokrát horší. V případě Romů navíc nejsou problémy se starousedlíky, zádrhel nastává až ve chvíli, kdy se do jedné lokality stěhují noví Romové odkudkoliv z Čech i ze Slovenska i když nevím, nakolik můžou za šluknovské problémy slovenští Romové," míní poslanec.

Mezi problémové občany ale zdaleka nepatří jen Romové. Bývají to Ukrajinci i Mongolové, kteří míří do republiky za vyšším příjmem. Práci však mnohdy vykonávají na černo, vyhýbají se povinným odvodům ze mzdy a většinu peněz posílají rodinám za hranicemi. Jak to změnit?

SLEDUJEME téma: Šluknovsko
SLEDUJEME téma: Romové
TÉMA: Sociální dávky

Zaměstnáváte lidi na černo? Zrušíme vás!

Kádner je v tomto směru velmi nekompromisní. „Firmě se bohužel stále vyplatí riskovat, a přijmout lidi na černo. Občasné kontroly a pokuty je nezatíží. Zpravidla přitom platí, že malá firma si to nedovolí, na černo zaměstnávají především velké firmy. Já bych byl pro, aby firma, která zaměstnává lidi na černo, byla rozpuštěna," prohlašuje nesmlouvavě poslanec Věcí veřejných. Stavební ale i jiné společnosti by si pak tuto nelegální činnost dvakrát rozmyslely.

Poslancův nápad by nejspíš napomohl snížení nezaměstnanosti, ovšem ne lidem, kteří jsou dlouhodobě bez práce. Kádner si to uvědomuje a jaké lék nabízí posílení pravomocí malých obcí. Kdyby samosprávy mohly nahlédnout do registru nezaměstnaných a věděly, kdo přesně je bez práce, mohly by mnohem efektivněji vybírat občany na veřejně prospěšné práce.  

„Pokud by sama obec věděla, kdo přesně z jejich obyvatel je bez práce, měla by možnost je lépe zapojit. To dnes nelze. Na jedné straně stát na obce nakládá řadu povinností, ale na druhé straně jim nevěří. Přitom by to šlo právně ošetřit. Úřednice může např. podepsat prohlášení, že bude s citlivými údaji nakládat jen a pouze v mezích zákona a pokud by to porušila, bude následovat postih," nabízí recept zákonodárce.

Dejte děti do školy, jinak vám je sebereme

Nechuť do práce není ale to jediné, co nepřizpůsobivé občany charakterizuje. Je to také nechuť posílat děti do školy. Kádner v tomto směru plně podporuje návrh koalice, který momentálně leží v Senátu, podle něhož budou výplat sociálních dávek navázány na docházku dětí do školy.

„Problém ji třeba v tom, že ty děti chodí do školy, ale rodiče jim následně nezajistí obědy třeba ve školní jídelně, raději ty peníze dají jinam, kam je dát nemají.  Takže bych nedával rodičům do ruky všechny peníze z dávek. Řekněme, že by Česká správa sociálního zabezpečení zaplatila za děti třeba ty obědy ve školní jídelně i další nezbytné věci a rodiče by pak na ruku dostali to, co zbude."

Pro případ, že by rodiče neposílali své děti do školy vůbec, přichází Kádner s ještě tvrdší sankcí. Má za to, že rodičům, kteří své děti odmítají posílat do školy, je třeba dítě odebrat a umístit ho např. do dětského domova. Tam se postarají o jeho řádné vzdělávání a rozvoj jeho vloh.

„Jsem pro, aby dítko bylo byť dočasně umístěno do dětského domova, kde by se tomu dítěti umožnilo rozvinout se. Pokud tomu ta rodina brání, tak by do otázky vzdělávání neměla zasahovat."

Zákonodárce trvá na svém názoru i přesto, že se jeví jako nepopulární ba dokonce příliš tvrdý. V této souvislosti popisuje příklad z dětského domova Hora Svaté Kateřiny, kam často jezdí. Tvrdí, že u zdejších dětí se zavřenýma očima nepoznáte, zda mluvíte s Romem či bílým dítkem, všichni jsou velmi svědomitě vedeni ke vzdělání. Obratem ovšem dodává, že jde o krajní řešení. Před tím musí nastoupit školní poradci a další představitelé, kteří mohou situaci vyřešit citlivěji.

Mnozí poslanci jsou odtrženi od reality

V závěru rozhovoru se však ukazuje největší slabina Kádnerem navrhovaných razantních opatření. Chybí politická vůle k jejich prosazení.

„Na parlamentní půdě jde všechno strašně pomalu. Radikální řešení se lépe prosazují na komunální úrovni. Jednak jsou někteří poslanci odtrženi od reality, nejsou až tak spjatí s obcemi, a hlavně už čerstvě po volbách koukají na to, jak si získat body po další volby. Otevřít tuhle sociální problematiku je dobré na severu, ale v regionech, kde tyto problémy neznají, to body nepřinese," posteskl si Kádner.

I tady ale nabízí řešení, byť do jisté míry provizorní. V řadě již platných zákonů již existují ustanovení, která by obcím mohla pomoci. Kádner ve spolupráci s ministerstvem vnitra např. zjistil, že stavební zákon obsahuje klauzule o tom, kolik lidí smí obývat jednopokojový byt, kolik dvoupokojový či třípokojový. Podobných ustanovení existuje podle Kádnerova názoru víc, jen je třeba, aby je stát shrnul v nějaké příručce, kterou by následně distribuoval mezi starosty.

Čtěte také:
Politička ČSSD v Bílině má strach: Romové se sem stěhují ze Slovenska
Experti: Na asociály tvrďáky z armády. Jinak nepokoje zaplaví zemi
Monika Šimůnková: Varuji před zneužitím problémů na severu Čech extremisty Nečas plánuje dávky za školní docházku. A také policisty do problémových míst

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …