Čtyři facky. Politická sebevražda, nebo nevýznamná epizoda?

22.09.2011 12:17

Českou premiéru znamenal středeční incident na Malostranském náměstí v Praze. Aby politik na ulici zmlátil voliče, to tu ještě nebylo, píše v komentáři pro Týden.cz Miroslav Korecký. Odehrát se to v civilizovanější zemi, než je Česko, byla by to asi hotová politická sebevražda. Státníka, který bije na ulici voliče za jejich názory, by asi média roztrhala na kusy.

Čtyři facky. Politická sebevražda, nebo nevýznamná epizoda?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslav Kalousek

Zdálo se, že v souvislosti s českými politiky už se nemůže odehrát nic nového. Paroubek dostal spršku vajec, Sobotka na mítinku pěstí, Topolánek kamenem, Macek s Rathem si nafackovali v přímém přenosu. „Ale aby politik na ulici zmlátil voliče, to je asi česká premiéra," píše o středečním incidentu ministra financí Miroslava Kalouska v komentáři pro Týden.cz Miroslav Korecký.

Coby politik musí Kalousek jako duševně zralý a politicky dospělý potentát s něčím podobným počítat a nemůže se nechat vyprovokovat ani od posledního primitiva. Z lidského pohledu lze Kalouskovu reakci chápat. Přece jen mu přes jeho nevalnou pověst nikdy nikdo nedokázal nic nezákonného, takže osočení ze zlodějny může právem chápat jako osobní urážku.

Politický antimarketing a dar z nebes pro opozici

„Ať už ministru Kalouskovi přiznáme právo na lidské reakce či nikoli, politicky představuje jeho incident pěknou patálii. Odehrát se v civilizovanější zemi, než je Česko, byla by to asi hotová politická sebevražda. Státníka, který bije na ulici voliče za jejich názory, by asi média roztrhala na kusy," domnívá se Korecký.

A ještě dříve než média by ho možná popravila jeho vlastní partaj. „Protože usilovat o podporu voličů v popředí s agresivním netolerantním křupanem, tomu se říká politický antimarketing a dar z nebes pro opoziční konkurenci. No zkuste si s vědomím středečního incidentu číst partajní program TOP 09, zejména pasáže o humanismu, toleranci či potírání hrubosti ve společnosti - a potrháte se smíchy!" doporučuje komentátor.

Politik, který přežije a ustojí snad úplně všechno

Podle něj se však politický ďábel Miroslav Kalousek ale asi ničeho bát nemusí. I když mu jeho „čtyři výchovné facky" asi body nepřidají, podle prvních reakcí se zdá, že jeho politickou existenci vážněji neohrozí. Velmi mírně to komentovala jeho strana a zřetelně ho podržel i premiér, který by přitom měl dost důvodů k tomu, si věčného poštívače řádně vychutnat. Další důkaz toho, že Kalousek přežije a ustojí snad úplně všechno.

„Mlhou zahalené armádní zakázky, plánovanou koalici s komunisty, záhadně získaný luxusní byt, dlouholeté šanování hazardu, podezřelou ekozakázku, totálně ustřelený rozpočet na rok 2009, vymyšlené odposlechy šéfredaktorů i nedávný úlet s bojkotováním vlády kvůli jednomu subalternímu úředníkovi ... Anebo snad že by ty čtyři facky přece jen mohly v Kalouskově politické kariéře znamenat něco víc než další nevýznamnou epizodu?" ptá se Korecký.

K věci:

Kalousek profackoval mladíka, který ho urážel. Sobotka: Kalousku, odejdi 

Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli "fašounovi" Bátorovi 

Kalousek se vytasil s odposlechem novinářů. Tvrdí to zástupci deníků 

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: jih

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…