Lessy prosí policisty. Neodcházejte, píše jim

23.09.2011 13:41

Policejní prezident Petr Lessy si jako formu sdělení svým podřízeným vybral protentokrát otevřený dopis. Rozhodl se tak proto, aby uklidnil špatné nálady panující mezi řadovými policisty, jakož i mezi důstojníky PČR.

Lessy prosí policisty. Neodcházejte, píše jim

Lessy v dopise mimo jiné vysvětluje finanční situaci sboru a nedostatek policistů, čímž vyzývá příslušníky, aby si ještě rozmysleli odchod.

Podle předsedy odborové organizace Unie bezpečnostních složek je z textu policejního prezidenta dobře čitelné jeho částečné zklamání.

,,On nastupoval do vedení za jiných podmínek, s úplně jinými sliby od politiků a pochopitelně s jinými financemi, než se kterými je nucen disponovat nyní," uvedl pro ParlamentníListy.cz Buřič.
Finance trápí policii asi nejvíce. Už v létě padl zvláštní finanční fond policejního prezidenta na mandatorní výdaje. Lessy zadotoval krajská ředitelství, aby mohla zpětně vyplatit neprávem odebrané rizikové příplatky.

Psali jsme:
Šéf policie Lessy dotuje příslušníky ze svého

Škrtají lidi z ulic

,,Chápu však, že máte odpovědnost vůči svým rodinám a chcete pro ně to nejlepší. Prosím vás o to, abyste si, pokud v tuto chvíli zvažujete odchod od policie, tento krok ještě jednou dobře promysleli," píše Lessy. Od policie podle odborů odejde kolem 2000 lidí, což je o třetinu více než průměr.  Předseda UBS Buřič má navíc informace, že po odcházejících policistech z přímého výkonu služby, tedy nikoli z kanceláří, se škrtají tabulky.

,,To je proti zdravému rozumu a naším představám, fungování policejního sboru. My spolupracujeme s expertní skupinou policejního prezidia, které hledá prostředky, ale odmítáme odchod lidí z ulic, už takhle jich je málo," tvrdí Buřič. Předseda UBS ale zároveň ocenil snahu PP o nápravu některých křiv, lepší komunikaci, ale i ujištění , že se nebudou snižovat mzdy ani odstupné.

Čtěte také:
Škrty kosí dál. Supertajní policisté dávají výpovědi

Tak to ne

"Škrtání lidí z výkonu služby je samozřejmě špatná cesta, je to proti hlavnímu účelu celkové reorganizace, na které pracuje expertní skupina," uvedl pro ParlamentníListy.cz první náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost a bývalý detektiv Jaroslav Hruška. Podle informací redakce si náměstek Hruška po zjištění, že se škrtají tabulková místa v přímém výkonu služby neprodleně vyžádal veškeré dokumenty.



Dopis policejního prezidenta Petra Lessyho

Kolegové,
ze služebních porad, ale zejména z rozhovorů s policisty na obvodních odděleních, kriminální a cizinecké policii a dalších službách se dozvídám o šířící se špatné náladě v policii. Mezi policisty kolují nejrůznější pochybnosti, mnohdy doslova fámy. Policisté se obávají dalšího snižování služebních příjmů, rušení výsluhových příspěvků, odchodného apod. V diskusních fórech jsem si také přečetl názor, že nejvyšší vedení PČR starosti řadových policistů ani nezajímají a jen se mezi sebou hádá. Ujišťuji Vás však, že mě Vaše problémy a starosti velmi zajímají a považuji za nutné na šířící se obavy reagovat.
Do funkce policejního prezidenta jsem nenastoupil proto, abych „udělal velkou kariéru". Mojí hlavní motivací bylo přispět k tomu, aby policejní služba odpovídala představám jak veřejnosti, tak i Vás policistů. Přeji si, aby Vás práce u policie naplňovala, abyste mohli být na sebe hrdí. Při svém nástupu do funkce policejního prezidenta jsem si mimo jiné stanovil, že nebudu hrobařem Policie ČR. Nechci být policejním prezidentem za každou cenu. Pokud mi nebude umožněno naplňovat cíle, pro které byla Policie ČR zřízena, odejdu.
Přidělená suma peněz na chod policie pro příští rok byla oproti minulému roku snížena o 1,4 miliard korun. Podařilo se však již vyjednat alespoň navýšení rozpočtu o 700 milionů korun. Nechci však již připustit žádné další snižování služebních příjmů. Platy policistů zejména v základních funkcích nemohou dle mého názoru klesnout již ani o stokorunu. Takový příjem by již nebyl důstojný postavení policisty.
Zřídil jsem komisi, která měla stanovit početní stavy, za nichž lze ještě dostát úkolům, které musí policie ze zákona plnit. Tato komise dospěla k číslu 40 309 policistů a současné početní stavy jsou již mírně pod touto hranicí. Nečekané problémy ve Šluknovském výběžku nám navíc ukázaly, že policie musí disponovat i určitou rezervou, aby dokázala reagovat i na takovéto vyhrocené situace. Pokud se již zmiňuji o situaci ve Šluknovském výběžku, dodávám při této příležitosti, že se mi před několika dny dostal do rukou anonymní dopis jednoho policisty pořádkové jednotky, který je tam mimořádně nasazen. Stěžuje si v něm na přesčasy, nedostatečnou hygienu, mizerné stravování, špatné podmínky k odpočinku. Ubezpečuji tohoto policistu a jeho kolegy, že se budu zmiňovanými podněty zabývat a budu je urychleně řešit.
Současně také připomínáte nešťastné mediální přestřelky, jak říkáte, „policejních špiček". Rád bych vysvětlil, že když jsem nastupoval do funkce policejního prezidenta, slíbil jsem sám sobě i veřejnosti jednu podstatnou věc. K problémovým kauzám v policii se postavím vždy přímo a zaujmu jasné nevyhýbavé stanovisko. S ohledem na objektivitu šetření těchto kauz se však k nim již nebudu nadále vyjadřovat.
U Policie ČR sloužím 20 let a jsem tedy u ní od jejího samotného vzniku. V historii policie vždy byly vlny spokojenosti a nespokojenosti. Bude tomu tak jistě i v budoucnu. Prosím Vás tedy o to, abyste těmto vlnám nepodléhali. Čestně prohlašuji, že nemám žádné informace o tom, že by se měly rušit výsluhové příspěvky, tzv. renty nebo odchodné. Nemám žádné signály o tom, že by se měly tarifní platy snižovat, byť jen o jedno další procento. Nechystám žádné snižování Vašich základních služebních příjmů, tedy těch, které máte přiznané v rozhodnutích příslušných služebních funkcionářů.
Na závěr mi dovolte ještě jedno zamyšlení. Při čtení Vašich příspěvků, ale i při osobních rozhovorech s Vámi, jsem nabyl následujícího dojmu. Mnozí z Vás jste sice rozčarováni z poměrů u policie i ve společnosti, ale zároveň jste policisté, kterým na naší „firmě" záleží, a na svoji profesi jste i přes všechny obtíže hrdi. Nechcete z ní utéct jen proto, že se Vám zrovna v této chvíli naskytla nějaká lepší přežitost. Chápu však, že máte odpovědnost vůči svým rodinám a chcete pro ně to nejlepší. Prosím Vás o to, abyste si, pokud v tuto chvíli zvažujete odchod od policie, tento krok ještě jednou dobře promysleli. Těm z vás, kteří řady policie přesto opustí, upřímně přeji, abyste na novém působišti byli spokojeni a dařilo se Vám. Všem ostatním slibuji, že se budu i nadále zajímat o to, co Vás trápí, a dle svých možností vznikající problémy řešit. Především Vám však děkuji za to, že i přes těžkosti, které nyní prožíváme, vykonáváte svou práci odpovědně a vysoce kvalitně.
Těším se na další spolupráci s Vámi.

Petr Lessy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…