Mír v ODS? Nebude dlouho, komentují LN

23.09.2011 13:12

Redaktor týdeníku Euro Petr Kolář se ve svém komentáři pro Lidové noviny věnuje vztahům ve vládní ODS. Došlo k mnoha změnám ve vztazích mezi vrcholnými politiky. Zároveň se očekává, že příští kongres nebude volební – zato se tam jistě strhne boj o stanovy strany.

Mír v ODS? Nebude dlouho, komentují LN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil a Petr Nečas

Podle Koláře se výrazně posunul vztah premiéra Petra Nečase s Pavlem Drobilem - postupně se stává Nečasovým oblíbencem. Na rozdíl od Alexandra Vondry, kterého stále tíží kauza ProMoPro i obhajování křesla v Senátu, což mu nechce umožnit ODS v Ústeckém kraji.

Změny stanov jako bílý psík 

Zhoršily se také vztahy s Jiřím Pospíšilem. „Pospíšil si zase u premiéra „zavařil" tím, že s ním v době tehdejší vládní krize „tluchořovci" počítali jako s variantou na premiéra, pokud by se podařilo VV dostat z vlády, udržet kabinet s přeběhlíky a Nečas by musel skončit," píše Kolář.

K tématu Nečas je horší než Gottwald nebo Kaddáfí, zlobí se Tluchoř

Petr Tluchoř bude také bojovat - volit se sice nebude, ale nelíbí se mu snaha vedení ODS prodloužit si mandát až ke krajským volbám. Druhá věc, proti které se staví, je návrh snížit počet členů výkonné rady ODS, což by mohlo znamenat, že by už ve vedení nemusely být zastoupeny kraje.

„Vše ale nasvědčuje tomu, že uspěje jen napůl. Návrh změny stanov totiž vypadá jako bílý psík předhozený regionům proto, aby si mohly vybojovat zachování současného stavu. Při soustředění se na tuto bitvu pak nevěnují tolik pozornosti jiným otázkám," tvrdí Kolář.

Psali jsme:
Konečně tvrdý Nečas. Takhle zlikvidoval Tluchoře
Tluchoř zůstává loajální: Nečas je nejlepší možný premiér
Pozor. Obludný Tluchoř, zní od poslanců ODS
Nečasův útok před volbou Tluchoř nečekal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…