Ten Babiš je trochu jako Schwarzenberg, zamýšlí se zkušený Zbořil

24.09.2011 8:46

POLITOLOGOVÉ Podnikatel Andrej Babiš rozčeřil v týdnu české politické vody prohlášením o korupci na nejvyšších místech. Ve čtvrtek se navíc objevila informace, že by společně s dalším podnikatelem Jiřím Šimáněm mohl dotáhnout svou snahu až do založení protikorupční politické strany, nesoucí protikorupční étos podobně jako Věci veřejné..

Ten Babiš je trochu jako Schwarzenberg, zamýšlí se zkušený Zbořil

V pravidelné anketě se redakce ParlamentníchListů.cz ptala politologů, zda by se veřejnost respektive voliči nechali Babišem přesvědčit. Mohl by zámožný podnikatel upoutat pozornost jako lídr případné budoucí strany či jako muž v pozadí? Nakolik je lepším "poctivým a angažovaným" podnikatelem než Vít Bárta, že by mohl oslovit skupinu nezávislých voličů typu VV?

Bohatý, úspěšný, mediálně protřelý, proč ne?

,,Skoro se mi chce věřit, že by se to oběma mohlo podařit. Dokonce i kdyby byl pan Babiš předsedou nebo významným reprezentantem takové strany. Je bohatý a úspěšný, vlastně trochu podobný Karlu Schwarzenbergovi," soudí ostřílený pozorovatel Zdeněk Zbořil.

Babiš v Show Jana Krause
Miliardář Babiš to spočetl: Od Sametu utopila republika 5 bilionů v korupci

Podle politologa má Babiš i jisté mediální zkušenosti.

,,Vždy byl přece v pozadí, pokud vím, některých tištěných médií už od poloviny devadesátých let," připomíná. Babiš by údajně mohl ještě zapracovat na strategii.

,,Do voleb má dost času, aby mohl angažovat stará i nová jména a kromě Ostravska snad nemá žádné nepřátele. Snad jedině podnikatelské konkurenty, ale i ti většinou nepožívají lepší pověsti než on. Nelze samozřejmě dnes odhadnout, jak se bude jako předseda jím případně založené strany chovat," netroufá si odhadovat Zbořil.

Čtěte také:
Babiš by mohl sestavit agrární stranu. Chce zatočit s korupcí 
V Česku je korupce neúnosná, prohlásil podnikatel Babiš

Jedno zklamání stačilo

Miroslav Mareš z brněnské Masarykovy univerzity soudí, že samotný Babiš by takovou stranu do sněmovny nevytáhl. ,,Jeho protivníci by proti němu v politickém boji mohli využívat řadu kontroverzních věcí z jeho minulosti. Potřeboval by "svého Johna" a musel by být spíš v pozadí takové strany," míní politolog. Navíc zde údajně hraje v jeho neprospěch skutečnost, že voliči budou po záležitosti s VV spíše ostražití k novému takovému subjektu.

,,Nyní mají šanci spíše tvrdší projekty "práva a pořádku" nebo široce rozprostřené populistické formace typu Suverenity," argumentuje Mareš.

Chodící terč

,,Vstupem do politiky by se velmi ohrozil. Stal by se z něho nepřetržitý terč. Ten člověk toho má tolik na svědomí, ale nefunguje u nás justice," připomíná politolog Rudolf Kučera Babišovu minulost, v níž byl podnikatel několikrát vyšetřován v souvislosti s podezřením z řady ekonomických deliktů, ale nikdy mu žádné nebyly prokázány.

,Nemyslím si, že jeho foupení shůry by bylo nějakou předzvěstí formování nové strany, ačkoli nepopírám, že jeho kritika nebyla neoprávněná," uzavřel Kučera

POLITOLOGOVÉ na ParlamentníchListech.cz:
Předčasné volby ještě před příchodem Klause. Údajný Kalouskův cíl
Rozleptá ekotendr vládu? Ne. A zasáhne i loutkář Klaus
Klaus může být pro Bobošíkovou tím, čím je pro Kalouska kníže
Varování pro VV: Nepodávejte ruku levici. Ani jednou, ani trochu


Záleží na maskotech

Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd UK nechce Babišova ojedinělá vystoupení po letech klidu přeceňovat.

,,O jeho roli je zatím předčasné spekulovat, Záleželo by na tom, jaké "maskoty" a "blondýny" by si Babiš vybral do týmu. Podle toho by se také lépe vidělo, na jakou voličskou skupinu se hodlá zaměřit," sdělil redakci politolog

Medailonek

A kdo je vlastně "hovorný" miliardář? Jeho otec zastupoval Československo například při jednání GATT v Ženevě nebo pracoval jako poradce při OSN. Sám Andrej Babiš vystudoval gymnázium v Ženevě a VŠE v Bratislavě. Pracoval v podniku zahraničního obchodu Petrimex, Před rozdělením federace se v Petrimexu podílel na založení české pobočky, později přejmenované na Agrofert. Koncern dodnes ovládá více než sto firem a zaměstnává skoro 20 tisíc lidí. Do holdingu patří například firmy Lovochemie, Precheza, Synthesia, Penam ad.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…