Školné je asociální a budeme proti, říká ČSSD

23.09.2011 14:53

Zavedení školného, které plánuje ministr školství Josef Dobeš (VV), je podle poslanců ČSSD asociální. Připomněli, že proti školnému jsou podle nich také sami studenti.

Školné je asociální a budeme proti, říká ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: NEPOUŽÍVAT Vysvědčení, ilustrační foto

"Rada vysokých škol včera ostře odmítla úmysly ministra Dobeše zavést od roku 2013 školné na veřejných vysokých školách. I studenti se ve své většině radikálně staví proti zavedení tohoto školného. To je pro nás utvrzení, že postupujeme správně, když tento krok dlouhodobě odmítáme," uvedl pro Mediafax poslanec Ivan Ohlídal.

K tématu Zástupci vysokých škol odmítají školné. Studenti ho prý nedokáží splatit

"I odložené školné podle nás představuje silnou sociální bariéru zvláště pro studenty ze sociálně slabších rodin. Znám dokonce osobně případy z Austrálie, kde to takto funguje, a lidé se dostávají už v produktivním věku do dluhové pasti. Jedná se především o vysokoškolské absolventy, kteří nepracují ve finančně lukrativních oborech," dodal.

Připomněl, že ministerstvo ve své koncepci nedbá ani na další sociální aspekty: "Například neřeší, co se stane, když již pracující absolventi během splácení školného ztratí zaměstnání. Nevíme ani, jak to bude třeba se splácením úroků, když studenti dosáhnou průměrného výdělku až v pozdějším věku. Tam ty úroky mohou dosáhnout vysoké výše."

Čtěte více:
Máte, co jste chtěli. Školné, směje se Facebook studentům 
Stínový ministr: Školné zrušíme, Dobeši. Vzdělání není o peněžence 
Nečas: Když studenti vynechají pár mejdanů, zbyde jim na školné 

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…