Chválou na Dvořáka si Moravec budoval pozici, tvrdí znalci prostředí

23.09.2011 17:10

S pozoruhodnou otevřeností se mezi dvěma koly volby nového generálního ředitele České televize vyjadřoval k jejímu průběhu moderátor Václav Moravec. A po zvolení Petra Dvořáka neskrýval spokojenost z rozhodnutí radních. Oslovení mediální odborníci nejsou jeho angažovaností příliš nadšeni, ale nemyslí si, že by kvůli tomu měla do budoucna utrpět kvalita či prestiž jeho pořadu.

Chválou na Dvořáka si Moravec budoval pozici, tvrdí znalci prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec

Nový generální ředitel České televize Petr Dvořák si ani pořádně nestihl vychutnat svůj středeční triumf u členů Rady ČT. O pár hodin později ho totiž v pořadu Události, komentáře pořádně přitlačil ke zdi moderátor Jakub Železný dotazy na jeho komunistickou minulost, vztah s miliardářem Petrem Kellnerem či na patnáct let starý dokumentární cyklus Fera Feniče.

Lidové noviny se zase vydaly po stopách Dvořákova tvrzení, že nikdy nebyl členem KSČ, pouze kandidátem. Z údajů Národního archívu pak zjistily, že kandidátem byl od června 1987 a na člena strany povýšil v září 1989. Naopak potěšit mohly nového šéfa veřejnoprávní televize pochvalné výroky moderátora Václava Moravce, jimiž na jeho adresu nešetřil už mezi dvěma koly volby a i po zvolení konstatoval, že Dvořákův projekt byl v každém případě z finalistů nejlepší.


Vyjadřovat se ke správnosti volby ředitele bylo nemístné

„Vzbuzuje uvnitř televize obrovské očekávání, které ale může během sta dnů pokazit. Protože jistě bude existovat tlak na prodej televizních pozemků, těžká bude restrukturalizace, hodně obtížné bude i zavedení programu pro děti, který plánuje. Bude hodně záležet na tom, koho si přivede a koho si z managementu ponechá," řekl Moravec pro Hospodářské noviny o novém řediteli.

Lobbismem zavánějící vyjádření mezi dvěma koly volby a pochlebování novému šéfovi připomínající výroky po jeho zvolení vypadají od moderátora Moravcova kalibru hodně neobvykle. „Vůbec nepřísluší zaměstnanci či spolupracovníkovi České televize komentovat, kdo má, nebo nemá bý ředitelem. To je zcela nemístné. V každém případě tím Moravec určitě něco sleduje, jinak by to neříkal," tvrdí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Pochvala neoslabuje Moravce a posiluje Dvořáka

„Není žádným tajemstvím, že Petr Dvořák v minulosti lákal Václava Moravce do Novy. Takže z toho asi pramenily i pochvalné Moravcovy výroky mezi prvním a druhým kolem volby. Nemusel to sice říkat, ale rozhodně bych v tom neviděl nějaké spiknutí, které by ovlivnilo finálovou volbu," říká pro ParlamentníListy.cz Daniel Köppl, šéfredaktor týdeníku Marketing&Media.

„Mám pocit, že za těmi vyjádřeními lze spíše hledat vytváření situace, v níž by se příjemci pochvaly obtížně měnila zavedená pozice ať už pořadu či moderátora," poznamenává pro ParlamentníListy.cz Jan Jirák, jedna z klíčových osobností oboru mediálních studií. „Pochvala neoslabuje Václava Moravce a posiluje Petra Dvořáka," dodává profesor Fakulty sociálních věd UK.

S pořadem se může sebrat a jít jinam

Nikdo z oslovených odborníků si nemyslí, že by Otázky Václava Moravce mohly utrpět na prestiži podezřením, že moderátor jde až příliš na ruku novému šéfovi ČT, který bývá tradičně vystaven tlaku politiků. „Na to je Václav Moravec příliš silná figura, aby takovéto vlivy hrozily. Navíc on se s tím pořadem může sebrat a jít jinam, není závislý na České televizi," připomíná profesor Jirák.

Ani další z mediálních expertů nečeká, že by měl jít moderátor politikům víc na ruku jen proto, že se otevřeně přiklonil k Dvořákovi, na němž prý v politických kruzích panovala téměř shoda. „I když bude Petr Dvořák pod vlivem politiků, ostatně jako každý z generálních ředitelů ČT před ním, tak je natolik zkušený, že si s tím poradí," neobává se Köppl o ovlivňování OVM.

Šéf zpravodajství je mrtvolou, do které se nekope

Zatímco pro nového generálního ředitele měl Václav Moravec jen slova chvály, o dosavadním řediteli zpravodajství Romanu Bradáčovi, který se také ucházel o místo v čele ČT, mluvil už mezi dvěma koly volby jako o členovi mordparty a nově pro HN prohlásil, že pokud bude proti Bradáčovi mluvit, dostává se na tenký led, protože do mrtvoly se nekope.

Uvedl ale, že se proti němu hrála v zákulisí podobná hra jako dříve proti Janu Krausovi. „Byl jsem třeba upozorněn zaměstnanci, že se o mně říká, že za Otázky prý beru jako honorář 650 tisíc korun měsíčně. Takový mimochodem není ani rozpočet celého pořadu," ohradil se Moravec s tím, že rozpočet jednoho dílu je 120 tisíc, navíc jsou v něm zahrnuty i přenosové trasy.

Zarážející výroky moderátora tak důležitého pořadu

„Jestli mě to mrzí, nebo nemrzí, to je moje věc. Určitě ty jeho výroky sehrály mezi prvním a druhým kolem volby svou roli. Ale už je po volbě. Ta jeho další vyjádření jsou v kontextu toho, co dělá. V každém případě jsou zarážející. Člověk, který dělá takhle důležitý pořad, by měl podobné soudy vážit," komentuje pro ParlamentníListy.cz ředitel zpravodajství ČT Roman Bradáč Moravcovy výroky.

K věci:


Foto: ceskatelevize.cz


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…