Romové jsou oběti Nečase, říká Škromach. Na severu narazil

24.09.2011 19:50

Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) zvolený za Jihomoravský kraj tvrdí, že za nepokoje na Šluknovsku může především hospodářská krize a pravicová vláda Petra Nečase (ODS). Politici ze severu Čech se senátorem ovšem nesouhlasí. Poslanec David Kádner (VV) zvolený za Ústecký kraj míní, že se při hledání řešení tohoto problému nesmíme bát ani případné kritiky ze strany EU.

Romové jsou oběti Nečase, říká Škromach. Na severu narazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu i ČSSD Zdeněk Škromach

Česko je plné míst, která připomínají soudek se střelným prachem. Stačí málo a nepokoje, které známe ze severu Čech, propuknou i na jiných místech republiky. Potenciálně nebezpečná místa najdeme i na Moravě, kam tento víkend míří Tomáš Vandas, předseda radikální Dělnické strany sociální spravedlnosti, prý proto, aby hájil slušné občany před těmi nepřizpůsobivými. Mezi ně počítá především Romy.

SLEDUJEME téma Romové a Šluknovsko

Senátor a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) má ovšem za to, že Romové, kteří bývají označováni za viníky nepokojů, jsou jen jednou z mnoha skupin, na které dopadla hospodářská krize a škrty vlády.

Škrty sociální problémy ještě přiživují

Současná situace na Šluknovsku je podle senátorova názoru důsledkem dlouhodobého vývoje, kdy se zde, podobně jako v celé zemi, ztrácejí pracovní místa, ubývají možnosti získání odpovídajícího vzdělání a kvalifikace, které obecně zvyšují šanci práci získat i v období, kdy je jí méně, a kdy se snižuje i hmotná a věcná pomoc státu lidem, kteří ji z důvodu trvající hospodářské krize naléhavě potřebují.

Čtěte také:

Starosta Dubí: Romská rodina tu na dávkách brala 92 tisíc každý měsíc

Kocáb o Šluknově: Romové by měli být jako černoši v USA. Učit, vládnout

„Je zřejmé, že Romové, které část veřejnosti i média chápou jako původce
všech současných potíží a problémů, patří ke skupinám obyvatel, které růst nezaměstnanosti se všemi negativními sociálními důsledky postihuje více, a že je jim, stejně jako dalším zranitelným skupinám osob, které jsou obětí současné krize, zapotřebí poskytnout podporu, která zvýší jejich šance znovu získat práci a výdělek, a zajistí tak přiměřené podmínky k životu bez ohrožování těch šťastnějších, kteří ještě práci mají, zdůrazňuje Škromach.

Související: Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky

Obratem k tomu dodává, že politika škrtů, kterou Nečasova vláda uplatňuje v oblasti rozvoje infrastruktury, školství, ale i v dalších oblastech situaci ještě zhoršuje. Zvyšuje se počet sociálně vyloučených osob, žijících na pokraji společnosti, hledajících si často prostředky k obživě způsoby, které jsou mimo zákon, a které vedou tzv. většinovou společnost k jejím oprávněným protestům.

Politici ze severu vidí situaci jinak

Politici, kteří pocházejí ze severu Čech, ovšem zdůrazňují, že v komunitě nepřizpůsobivých je třeba bojovat proti zneužívání sociálních dávek a s nelegálním zaměstnáváním. V rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz to před několika dny zdůraznil nejen severočeský poslanec David Kádner (VV), ale také ředitel úřadu práce v Ústí nad Labem Oldřich Malý (ČSSD).

Psali jsme: Řešení nepokojů na severu? Děti odebírat těm, co je neposílají do školy

„Jedním ze zásadních kroků, které je pro řešení sociálních problémů a nezaměstnanosti v Ústeckém kraji potřeba učinit, je důsledné zamezení zneužívání sociálních dávek a práce na černo. Jedná se o společnou snahu úřadu práce a vedení Ústeckého kraje, které v tomto smyslu iniciovalo legislativní změny. V otázkách zamezení zneužívání sociálních dávek mám bohaté zkušenosti ze spolupráce s městem Litvínov na projektu Nulová tolerance," prozradil ParlamentnímListům.cz Malý.

K věci: Politička ČSSD v Bílině má strach: Romové se sem stěhují ze Slovenska

Ve stejném duchu postupuje i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který mandát poslance získal také v Ústeckém kraji. Z dílny jeho resortu vzešla sněmovnou nedávno schválená sociální reforma, která např. zpřísňuje podmínky pro vyplácení dávek v nezaměstnanosti a zvyšuje postihy za zaměstnávání lidí na černo.

Nesmíme se bát ani EU

Zkušenosti s řešením sociálních nepokojů konkrétně v Litvínově má i poslanec Kádner. Ten tvrdí, že politici, kteří v problémových lokalitách nežijí, do celé situace nevidí a nelze se proto ani divit, že místním vyčítají přílišnou radikalitu.

Související: Radek John má recept na Romy. Vystěhovat je z ghett

„Nemůžu jim to ani vyčítat, protože oni do toho nevidí. Tady by měl ale zase nastoupit stát, nebát se kritiky ani ze strany Evropské unie, má dát obcím do ruky jasné nástroje, jasně stanovit mantinely, ve kterých se mohou pohybovat a situaci řešit. To prostě není," zlobí se zákonodárce.

K věci: Prosil Nečase. Neberte nám policisty, zoufá si starosta Rumburka 

Pávě proto chce Kádner vytvořit příručku, v níž by byly shrnuty legislativní nástroje, které k řešení sociálních nepokojů nabízí již dnes platné zákony. Poslanec redakci znovu potvrdil, že na takové příručce již pracuje a to s vicepremiérkou Karolínou Peake (VV). Zatím však neví, kdy bude hotová.

Dále čtěte: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

„Je to tak, že na ministerstvech, která spravují Věci veřejné, získáme výčet užitečných paragrafů nejrychleji. Ale u resortů, které nespravujeme, můžeme pouze požádat o co nejrychlejší vyhledání nápomocných ustanovení," popisuje ParlamentnímListům.cz situaci Kádner.  


Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …