Na Dnech NATO se v Mošnově představí armáda, policie i záchranáři

24.09.2011 7:11

Dnů NATO se letos účastní 17 zemí. Poprvé jsou mezi nimi Švédsko, Norsko, Turecko a také Izrael.

Na Dnech NATO se v Mošnově představí armáda, policie i záchranáři

Speciální vojenské jednotky, hasiči, policisté, záchranáři či vězeňská služba se předvedou návštěvníkům Dnů NATO a Dnů vzdušných sil Armády ČR, které se po oba víkendové dny konají na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy. Akce, na kterou je vstup zdarma, má tradičně velkou návštěvnost. Loni se do Mošnova přišlo podívat 185.000 lidí. V okolí to působí značné dopravní komplikace.

Gripeny zasáhnou proti dopravnímu letadlu

Po oba dny program začíná v 08:30. Lidé se mohou těšit na 72 ukázek, většina z nich bude leteckých. Návštěvníci uvidí v akci například dvě letecké akrobatické skupiny. Jedna z nich, lotyšští Baltic Bees, používá české stroje L-39 Albatros. Původně měly být tři, ale britští letečtí akrobaté Red Arrows v pátek svou účast na poslední chvíli zrušili.

Na dnešním slavnostním zahájení v 11:00 proletí ve formaci všechny typy letadel české armády. Velitel vzdušných sil Jiří Verner řekl, že lidé také uvidí, jak stíhačky Gripen aktivně zasáhnou proti dopravnímu letadlu Boeing. Mezi dalšími ukázkami bude vysvobození rukojmích z letadla nebo násilné zastavení jedoucího vozidla.

Dnů NATO se letos účastní 17 zemí. Poprvé jsou mezi nimi Švédsko, Norsko, Turecko a také Izrael. Ten ukáže dva bojové letouny F-15D Baz, transportní stroj C-130 Hercules a speciální vrtulníkovou záchrannou jednotku Unit 669. Lidé si na letišti budou moci prohlédnout také legendární americký strategický bombardér B-52.

Organizátoři upozorňují návštěvníky i lidi, kteří se z letiště v době konání akce chystají odletět, aby počítali s tím, že mohou dlouhou dobu strávit v koloně. Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Tuhý uvedl, že po dobu Dnů NATO bude nepřetržitě fungovat speciální telefonní linka 596 110 927, na které bude operátor poskytovat rady i informace o aktuální dopravní situaci.

Související:

Dny NATO navštívilo téměř 200.000 lidí. Organizace měla problémy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …