Klaus píše z cest: Amerika už není to, co bývala

24.09.2011 13:29

Prezident Václav Klaus se účastnil zasedání Organizace spojených národů v New Yorku, v rámci své cesty do USA zde uspořádal také univerzitní přednášku. Američané se zajímali především o dění v EU a její současnou dluhovou krizi. Klausovy zápisky z cest přináší server Novinky.cz.

Klaus píše z cest: Amerika už není to, co bývala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Prezident Klaus hovořil na půdě OSN o jaderné energetice i o situaci na Blízkém východě. Hlava státu je přesvědčena, že bychom se jaderné energie vzdávat neměli a to ani ve světle tragédie v japonské Fukušimě.

„Ve svém projevu (anglicky na www.klaus.cz) se zabývám zejména situací v severní Africe a obhajobou používání jaderné energie. Jsem přesvědčen i o tom, že musí dojít ke změně složení Rady bezpečnosti. Přimlouvám se i za nejednostranné řešení palestinsko-izraelského sporu, který letos v OSN všechna další témata vytlačil na okraj. Musí být nalezeno pro obě strany přijatelné řešení, které nesmí být nadiktováno zvenku," píše Klaus.

USA? Už to není ono

Ve svých zápascích z cesty do USA hlava státu opakovaně vyzdvihuje roli amerických konzervativců jakožto představitelů tvůrčí politické síly. Navzdory této chvále na jedné z konferencí, kde byl Klaus jediným pozvaným řečníkem, prohlašuje, že Amerika už není to, co bývala.

„Chtěli znát můj názor, byl jsem jediným řečníkem na této akci, tak jsem musel říci, že Amerika - viděno od nás, přes Atlantik - už není tím, čím bývala," uzavírá prezident.

Související:

Klaus promluví na shromáždění OSN 

Prezident v OSN odmítl jednostranné kroky Palestiny vůči Izraeli

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…