Kalousek navrhuje politiku ostrých škrtů, pokud se zhorší ekonomika

25.09.2011 10:26

Pokud by se česká ekonomika v příštím roce kvůli případné celosvětové krizi vyvíjela výrazně hůře, bude podle ministra financí Miroslava Kalouska nutné přijmout kroky na příjmové i výdajové stránce státního rozpočtu. V případě příjmů by podle něj šlo o nepřímé daně, ne o odvody, které nějak zatěžují pracovní místa. V případě výdajů by pak bylo nutné "opustit politiku tupých škrtů a zahájit politiku škrtů velmi ostrých", řekl ministr novinářům ve Washingtonu.

Kalousek navrhuje politiku ostrých škrtů, pokud se zhorší ekonomika

Podle agentury ČTK Kalousek podotkl, že v současné situaci nelze skutečný vývoj ekonomiky v příštím roce odhadovat. Uvedl ale, že musí počítat se všemi variantami včetně nepříznivých. "Stanou-li se (tyto varianty realitou), vyšší deficit než plánovaných 3,5 procenta není možný," vysvětlil ministr nutnost případných zásahů do rozpočtu.

Zodpovědná vláda si poradí s výpadkem až 12 miliard korun

Premiér Petr Nečas tento týden uvedl, že vláda zřejmě bude muset snížit odhad růstu ekonomiky na příští rok na 1,5 procenta. Dosud počítala s růstem o 2,5 procenta. Stát kvůli menšímu růstu zřejmě bude mít zhruba o 12 miliard korun menší příjmy, než se odhadovalo. Návrh státního rozpočtu počítá se schodkem 105 miliard korun. Podle Kalouska by případný výpadek příjmů státního rozpočtu o 12 miliard nebyl ničím, s čím by si zodpovědná vláda neporadila.

Odhad růstu české ekonomiky v příštím roce v úterý snížil Mezinárodní měnový fond. V aktualizovaném výhledu světové ekonomiky odhadl růst na 1,8 procenta, zatímco dosud počítal s růstem o 2,9 procenta. Podle analytiků změna prognóz fondu reflektuje zhoršení ekonomických podmínek a zvýšení rizik vyplývajících z dluhové krize v eurozóně.

Nejlepší ministr financí radí změnit rozpočtové určení daní

Kalousek se ve Washingtonu, kde převzal cenu časopisu Emerging Markets pro nejlepšího ministra financí, vyjádřil i k současnému sporu s Nečasem ohledně změny rozpočtového určení daní. Premiér a jeho ODS odmítají Kalouskův návrh, aby menší města z výnosu daní sdílených na jednoho obyvatele dostávala více. Stalo by se tak na úkor Prahy, Brna, Plzně a Ostravy, což ODS odmítá.

"Neexistuje žádný racionální důvod, aby čtyři města měla zvláštní koeficienty, které jim přisuzují větší příjmy, a všechna ostatní města tyto zvláštní příjmy díky nesystémovým koeficientům neměla," uvedl Kalousek. Podotkl přitom, že nejde o zásadní spor mezi ním a premiérem. "To je zásadní problém pro více než 6000 měst a obcí v České republice," dodal.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…