Průzkum: Středoškoláci věří v nadpřirozeno. Církve odmítají

25.09.2011 7:37

Převážná část mladých lidí v něco věří. Mladí lidé ale odmítají církve, protože u nich nevzbuzují důvěru. Ukázal to průzkum Křesťanské akademie mladých, který proběhl mezi sedmi tisíci studenty.

Průzkum: Středoškoláci věří v nadpřirozeno. Církve odmítají

Až 60 procent mladých lidí se v průzkumu přihlásilo k víře v něco „víc než jen viditelný materiální svět". Čtvrtina o tom není přesvědčená, ale neodmítá duchovní svět.

Příslušnost k církvi přiznalo 25 procent studentů, polovina z nich byli římští katolíci. Za ateisty se jich označilo 17 procent.

Mladí nevěří církvím. Hledají víru jinde

Jen devět procent studentů považuje církve za důvěryhodné. Vadí jim především vymývání mozků, omezování svobody nebo neschopnost řešit problémy v současnosti. Podle socioložky Dany Hamplové z Univerzity Karlovy byla ale tato otázka zformulována tak, aby očernila církve. Informuje server iDnes.cz.

Průzkum provedla agentura Focus na objednávku vzdělávacího a charitativního sdružen Křesťanská akademie mladých (KAM). Probíhal na jaře mezi téměř sedmi tisíci žáky z více než 150 středních škol ve velkých městech. Jednalo se o studenty druhých a třetích ročníků. Projekt zaplatila americká nadace Maclellan Foundation.

„Potvrdilo se, že v Česku je velmi rozšířená víra v něco a že pohled na Čechy jako ateisty je dost nepřesný. Lidi, kteří nevěří v existenci nadpřirozena a nemateriálna jsou v menšině," řekla iDnes.cz socioložka Hamplová.

Upozornila na zjištění, že mladá generace sice má zájem o duchovno, ale hledá je mimo církev. „Nevidí ji jako prostředí, které by jim dalo odpovědi na jejich otázky," myslí si Hamplová.

Výsledek průzkumu je překvapující, tvrdí zadavatel

Zadavatelé průzkumu byli z výsledků překvapeni. Nečekali tak nízký počet ateistů a celkem vysoký podíl studentů, kteří se hlásí k nějakému vyznání. „To je v rozporu s nedávno publikovanou studií BBC, která tvrdila, že dle matematického modelu v ČR víra vymizí nejdříve na světě," řekl iDnes.cz místopředseda výboru KAM Dušan Drabina.

K duchovnu se více přiklánějí dívky. Chlapci se zase víc hlásí k nekřesťanským náboženstvím, celkem se k nim přihlásilo 6 procent středoškoláků. Údajně za to může rostoucí obliba jediismu, který vychází ze ságy Hvězdné války.

K víře byli otevřenější studenti na Moravě a ve Slezsku. V bibli si často čte jen tři procenta chlapců a dívek, polovina středoškoláků ale nikdy nečetla posvátnou knihu křesťanů a nemá to ani v plánu. Třetina mladých ale projevila o bibli zájem.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…