Stovky seniorů nedostávají část penze kvůli dluhům, které už splatili

25.09.2011 12:56

Stovky seniorů přicházejí o peníze z důchodů kvůli chybám České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Jsou jim sráženy i peníze, které dávno splatili. Lidé se ale díky tomu dostávají do existenčních potíží. Ministerstvo i úředníci o chybách vědí, ale ani rok jim nestačil na jejich vyřešení. Informuje čt24.cz.

Stovky seniorů nedostávají část penze kvůli dluhům, které už splatili

Ilustrující je případ důchodce, kterému ČSSZ strhávala přibližně 1900 korun z důchodu měsíčně. Zaručil se totiž za úvěr pro syna, který ho ale nesplatil. Exekutoři si proto chtěli vzít peníze od důchodce, ale díky chybě u sociální správy je nemohli čerpat. Nakonec hrozilo i sebrání bytu, než si penzista na zaplacení dluhu vypůjčil u známých.

I když je dluh splacený, penzista stále nedostává celý důchod. S podobným problémem s ČSSZ se na ombudsmana Pavla Varvařovského obrátilo už 160 lidí za poslední rok a půl.

ČSSZ bere peníze stovkám důchodců, ale jen pár z nich se dožaduje pomoci

Podle ombudsmana je postižených víc, ale pomoci se dožaduje jen malé procento. Varvařovský vidí problém v přechodu ze zastaralého systému na nový a v přívalu exekuční agendy, kterou ale nezvládají úředníci vyřizovat.

Mluvčí ČSSZ Jana Buraňová se zaručila, že správa přijala mimořádná opatření a zapojila kvůli tomu i pracovníky z okresních správ. Také ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje úpravu systému.

„Musíme zajistit, aby každý případ byl jednoznačně kontrolován a sledován... Předpokládám, že se s tím brzy vyrovnáme," slíbil čt24.cz ministr Jaromír Drábek (TOP 09).

Česká správa sociální zabezpečení by měla peníze důchodcům zpětně vrátit. Záleží ale na tom, kdy jak rychle úředníci chybu najdou. ČSSZ tvrdí, že minimálně dalšího půl roku bude docházet k přehmatům.

Související:

reklama

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …