Vít Bárta: Topolánkovi kmotři útočí. Kočí a Škárka jsou jejich

25.09.2011 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Někdejší ministr dopravy, nyní poslanec Vít Bárta prozradil, že je rád, že ho sněmovna vydala na vlastní žádost k trestnímu stíhání na základě obvinění Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky. Je pevně přesvědčen, že se očistí ze všech podezření, která na něm ulpěla. Zároveň tvrdí, že Kočí i Škárka jsou v žoldu kmotrů, dinosaurů z ODS, kteří mohou i za krizi ve Věcech veřejných.

Vít Bárta: Topolánkovi kmotři útočí. Kočí a Škárka jsou jejich
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Rozhovor s Vítem Bártou vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

JUDr. Vít Bárta je poslanec PČR (VV), bývalý ministr dopravy, zakladatel bezpečnostní agentury ABL. Od začátku devadesátých let podniká v oblasti bezpečnosti a působí v profesních organizacích tohoto odvětví. Vystudoval pražskou Policejní akademii a Akadémii policajného zboru v Bratislavě. V roce 1996 založil bezpečnostní agenturu ABL, která je dnes největší v České republice a chrání významné tuzemské i zahraniční firmy. Finančně podporuje stranu Věci veřejné, na jejíž pražské kandidátce se jako nestraník dostal  ve volbách v roce 2010 do Poslanecké sněmovny PČR. Od téhož roku do roku 2011 byl ministrem dopravy ve vládě premiéra Petra Nečase. Vít Bárta je ženatý s místopředsedkyní Věcí veřejných ThDr. Kateřinou Klasnovou.

Jak vám bylo, pane Bárto, když vás sněmovna vydala trestnímu stíhání? Jaký je to pocit?

Konečně se něco začalo dít. Předtím byla spousta spekulací a přesto se nic nedělo. Já jsem byl obviňován ze zákulisního jednání. Takže jsem rád, že jsem mohl jasně před plénem sněmovny, stejně jako na mandátovém a imunitním výboru říci to co jsem řekl, abych byl následně vydán. Nyní se může konečně dokázat, že moje obvinění ze strany Kristýny Kočí a Jaroslava Škárky není nic jiného, než žoldnéřská aktivita v nájmu kmotrů. A že nejde o nic jiného, než o dohru puče, respektive o snahu o puč ve Věcech veřejných.

TÉMA: Peníze za mlčení ve VV 

Jak odhadujete, že celá ta záležitost dopadne?

Já myslím, že dopadne dobře. Mým očištěním.

Více:

Dobeš mluvil o vydání Bárty. Šokovaný Tejc: To je na trestní oznámení
Bárta se zlobí, že policejní materiály z jeho kauzy unikají do MF Dnes

A jak si vysvětlujete, že v posledních dnech právě paní Kočí a pan Škárka tolik útočí v médiích?

Souvisí to s blížícím se kongresem ODS, kdy celé „posttopolánkovské křídlo" ODS je úzce navázáno na Kočí a Škárku. Pan Jurečko je v intenzivní komunikaci s panem Škárkou, pan Tluchoř je v intenzivní komunikaci se slečnou Kočí, a pan Jurečko, stejně jako pan Tluchoř jsou s panem ministrem Pospíšilem, ministrem spravedlnosti, tak jak konec konců každý tak nějak končí na nahrávce s panem Víchem. „My máme v rukou justici" - to jasně ukazuje na to, že je to ten posttopolánkovský dinosauří základ.

Více:

Bárta: Kalousek se snaží zvýšit šance posttopolánkovské ODS 

A máte pocit, že se jim to může povést? Jakési oslabení pana Nečase, mám na mysli...

Tak samozřejmě, ten tábor je zkušený a od momentu, co se k němu zcela jasně přihlásil i ministr financí Mirek Kalousek, kdy označil pana premiéra v Lidových novinách za člověka v rukou kmotrů, tak toto křídlo jenom posiluje.

Jakou roli v tom všem, podle vás, hraje právě pan Kalousek?

Není tajemstvím, že pan Kalousek je velmi dobrý kamarád s panem Topolánkem, není tajemstvím, že pan Kalousek umí velmi dobře komunikovat s panem Tluchořem - z tohoto hlediska to nejsou žádné nové, překvapující vztahy.

A co soudíte o poslední anabázi pana Kalouska právě s fackou mladému muži na ulici? Co si o tom myslíte?

Já jsem přesvědčen, že tato vláda dluží vysvětlování reforem a nutno říci, že od dubnové krize ve Věcech veřejných měla vláda i koalice dost starostí sama se sebou. Takže je teď nutné, aby se reformy vysvětlovaly a ukázalo se, že to, co se činí ve vládě, je ve prospěch České republiky. To, že místo vysvětlování  pan Kalousek zvolil nestandardní způsob přesvědčování občanů České republiky o tom, že to, co činí,  je dobré, neprospívá celkové atmosféře ve společnosti. Je důležité hlavně říci to, že my potřebujeme vysvětlovat reformy. A v momentě, kdy my sami je vysvětlujeme, míním pana ministra financí, násilím, o to víc nám hrozí, že nám veřejnost bude chtít, též násilím, vysvětlovat, jak jsme je o těch reformách nepřesvědčili. Ke kultivaci české společnosti patří i to, abychom se jakéhokoliv násilného excesu vystříhali.  

TÉMA: Kalousek

Pociťujete, pane Bárto, že vládní koalice v poslední době trošku polevila v boji proti korupci?

To je velmi těžká otázka. Já myslím, že třeba na ministerstvu dopravy, které jsem pomaličku a postupně tři čtvrtě roku přesvědčoval, že to, co dělám, není jen politika, že to myslím vážně... Tak v momentě, kdy jsem řadu lidí přesvědčil a věci se rozhýbaly, tak v tu chvíli došlo ke krizi Věcí veřejných a spousta lidí se lekla a stáhli se zase zpátky do ulity. Úplně stejnou situaci zažil Radek John na Ministerstvu vnitra, kde se snažil rozhýbat řadu struktur pozitivních, které se po jeho odchodu taktéž velmi lekly. Tak je pravdou, z mého pohledu, že po tom dubnu nastala situace, že ta opozice oslabila. Ale mám pocit, že ta činnost Kočí, Škárky a konec konců i Kalouska je důkazem toho, že ku příkladu Karolína Peake a Pavel Dobeš zase začali rozhýbávat tu atmosféru ve společnosti. Úspory na Ministerstvu dopravy, stejně jako tvrdé vymáhání protikorupční strategie z pozice Karolíny Peake jsou toho důkazem.

Více:

Dva klíčoví vyšetřovatelé korupce na vlastní žádost končí
Justice podle BIS: korupce, vazby na podsvětí, špatné vedení
V Česku je korupce neúnosná, prohlásil podnikatel Babiš

Jak hodnotíte, pane Bárto, první měsíce ve funkci nové ministry vnitra a dopravy?

Já myslím, že standardně má každý ministr sto dnů hájení, přesto myslím, že pan ministr Dobeš žádných sto dnů nepotřeboval a začal velmi zostra a velmi intenzivně. A co se týče pana ministra vnitra, tak si myslím, že to je rezort, který vyžaduje ještě určitý čas na hodnocení.  

Více:

Fendrych: Kubice řádí jak savo. Odnáměstkovává...
Vyhodí Kubice Lessyho? Prý se nechová jako šéf policie
VV: Ministr Dobeš žádné miliardy nerozhazuje
Dálnice D8 bude do roku 2015, slíbil Dobeš v Ústí 

A poslední otázka. Jak jste spokojen s novým generálním ředitelem České televize?

Musím říci, že bych považoval za velmi nesprávné, kdyby politik zaujímal k řediteli České televize jakýkoliv, nebojím se říci emoční postoj. ČT má býti nezávislou institucí a pro její nezávislost je důležité, aby obzvláště vztah politiky a televize byl maximálně inertní. Já jediné co umím, je popřát panu řediteli, aby dokázal proti takovým tlakům, především z dinosauřích kruhů, obstát.

Více:

Nový ředitel ČT Dvořák lhal. Byl řádným členem KSČ
Moravec Dvořáka v ČT vítá. Podle něj byl z pětice nejlepší

Téma: Volba nového šéfa ČT


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…