NKÚ zaměstnal Kubíčka. Ten si dřív vyplácel dvojí plat

25.09.2011 20:16

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zaměstnal odvolaného ředitele Národního technického muzea Horymíra Kubíčka. Ten ale podle České televize dříve kvůli chybám v hospodaření přišel o funkci. Audit zjistil v muzeu přes 20 závažných pochybení včetně toho, že si odvolaný ředitel vyplácel desetitisíce korun navíc k platu. Jakou funkci Kubíček v NKÚ měl, to úřad prozradit nechce.

NKÚ zaměstnal Kubíčka. Ten si dřív vyplácel dvojí plat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Některá zjištění v hospodaření muzea jsou podle auditu šokující. Ředitel s náměstkem měli jít výhradně za svým osobním prospěchem a využívali například dvojí plat či levný služební byt na dobu neurčitou. Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) Kubíčka propustil, práci mu ale dal právě NKÚ.

K tématu: 
Kubíček definitivně odchází z muzea, a bez bytu

Kubíček před lety působil na úřadě kraje Vysočina. Kvůli porušení povinností při správě na něj a jeho někdejšího náměstka podalo ministerstvo kultury trestní oznámení. Policie ho nakonec odložila. "Nesplňovalo to kvalitu trestného činu," uvedl náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Pavel Polák pro ČT.


Nemá co dělat v jakékoliv výkonné funkci nebo jakékoli instituci, která má cokoliv společného s veřejnou správou," myslí si poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Aféře s levným nájmem ve služebním bytě čelí také šéf NKÚ František Dohnal, soud ho ale zatím nepravomocně osvobodil.

Čtěte také:

Z muzea jsem si nic neodnesl, brání se odvolaný Kubíček 
Šéf muzea Rambousek se ve funkci ohřál jen pár dní

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …