ČSSD: Prezidentem by mohl být Rychetský

26.09.2011 6:11

V nejužším vedení sociální demokracie se podle MF DNES diskutuje o tom, že by strana přemluvila ke kandidatuře na českého prezidenta předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. Mandát soudce mu vyprší v roce 2013, kdy přijde na řadu i prezidentská volba. I když jím přestane být až o pár měsíců později, než se prezident bude volit, Ústavní soud by mohl opustit ještě před volbou, píše MfD.

ČSSD: Prezidentem by mohl být Rychetský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Debaty uvnitř strany deníku potvrdil hejtman a stínový ministr zdravotnictví David Rath. "Samozřejmě se neoficiálně debatují různá jména. Pavel Rychetský si v čele Ústavního soudu vydobyl značné renomé. Určitě to je jedno ze jmen, o kterém se musí velmi vážně uvažovat," řekl Rath. 

Související Haškem zmínění kandidáti na prezidenta úvahu odmítají

Rychetský: O tom neuvažuji 

Rath prý není sám, kdo Rychetského zmínil. "Pavel Rychetský by byl dobrým kandidátem do nepřímé volby," cituje MfD dobře informovaný zdroj z ČSSD. 

Sám Rychetský zatím reaguje zdrženlivě. "O ničem takovém nevím a neuvažuji," odpověděl listu SMS zprávou ze zahraničí. Na další dotazy, zda zarazí i debaty na toto téma v ČSSD, či zda by v budoucnu svůj postoj mohl přehodnotit, však už listu neodpověděl. 

O Rychetském jako o kandidátovi na prezidenta se mluvilo už v letech 2003 a 2008, tehdy to nakonec odmítl kvůli obavě ze ztráty soukromí, připomíná MfD a dodává, že v pátek večer oznámil kandidaturu na prezidenta Přemysl Sobotka (ODS). A Petr Gazdík z TOP 09 o víkendu pro deník Právo zopakoval, že jasným kandidátem této strany je její předseda a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Psali jsme:
Kandidát na prezidenta nemusí být členem ODS, uvažuje Tluchoř
Vláda chce jednat o přímé volbě prezidenta i s ČSSD 
Přímá volba prezidenta? To není dobrý nápad, tvrdí politologové 
Vláda schválila přímou volbu prezidenta 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…