Odboráři se sejdou s dalšími sdruženími. Jednat budou i o generální stávce

26.09.2011 13:20

Chtějí po odborářích, aby ve svých protestech přitvrdili. I sami občas pořádají protestní akce, zatím ovšem bez jakéhokoli významnějšího úspěchu. Řeč je o různých občanských sdruženích, které protestují proti vládním reformám, korupci, i proti vládě samotné. A v nemalé míře po ní požadují demisi. I proto se dnes sejdou zástupci některých sdružení a odborů, aby se domluvili na vzájemných představách o tom, jak dál.

Odboráři se sejdou s dalšími sdruženími. Jednat budou i o generální stávce

Stejně jako se sejdou k jednání zástupci různých odborových svazů, očekává se také účast zástupců celé řady občanských sdružení - například Alternativy zdola, ProAltu, Rady seniorů, Sdružení na obranu nájemníků, Národní rada zdravotně postižených a další. Od výsledku čekají jediné - že bude zřejmé, jakým způsobem se povedou protesty proti vládním reformám v následujících týdnech.

"Často jsme vyzýváni, abychom přitvrdili. Proto se chceme i s těmito občanskými sdruženími sejít a zeptat se jich na jejich představy o tom, jak dále pokračovat a postupovat. Výsledek uvidíme," řekl ParlamentnímListům.cz předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Jelikož se již delší čas hovoří o případné generální stávce, ke které je však třeba přesvědčit většinu veřejnosti, je zřejmé, že i o ní se může toto pondělní odpoledne jednat.

SLEDUJEME téma: odborářské protesty  a generální stávka


"Ano, podpořili bychom ji, ale od nás ta iniciativa vyjít nemůže. I na to se chceme odborářů ptát. Máme připravené i některé body a návrhy, jež chceme přednést, jsem zvědavý, do jaké míry bude možné je vyslyšet," uvedl koordinátor spolupráce s odbory v ProAltu Jan Májíček.

Připomněl, že rozhodně nejde o první spolupráci, kterou jejich sdružení s odboráři navázalo. Navíc zdůraznil, že iniciativa ProAlt zahájila již 19. září svůj vlastní protest nazvaný "Měsíc neústupnosti" vůči reformám v oblasti důchodového systému, zdravotnictví, školství, pracovního práva a daní tak, jak je připravuje současná vláda.

"Na Náměstí republiky v Praze je petiční stan, v kterém veřejnosti 24 hodin denně překládáme materiály, pořádáme diskuze a kulturní akce a nabízíme k podpisu petici za uspořádání referenda o vládních reformách a za přijetí zákona o obecném referendu. Tato akce vyvrcholí demonstrací 22. října na Náměstí republiky," dodal ještě pro ParlamentníListy.cz Májíček.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…