Bezpráví na policistech už má v merku ombudsmanka Besserová

26.09.2011 12:53

Na post policejní ombudsmanky nastoupila nedávno Blanka Besserová, bývalá mluvčí ÚOOZ. Za svůj hlavní úkol považuje, aby pomáhala řešit situace, kdy budou mít policisté pocit bezpráví. V rozhovoru pro časopis Týden se dušuje, že se takové případy budou prošetřovat a zkoumat, jestli je ta stížnost oprávněná.

Bezpráví na policistech už má v merku ombudsmanka Besserová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Čerstvou policejní ombudsmanku Blanku Besserovou zná veřejnost mnohem více pod jménem Kosinová. Bývalá mluvčí protimafiánského útvaru nové příjmení vyvdala spolu s ministrem kultury. Ve své nové funkci se v prvních týdnech snažila především dát policistům vědět, že se na ni mají obracet, když budou mít pocit bezpráví.

„Ne že bych si to šla vyřídit rovnou s jejich šéfem, ale budeme takové případy prošetřovat a zkoumat, zjišťovat, jestli je ta stížnost oprávněná," vysvětluje Besserová v rozhovoru pro časopis Týden, co ji čeká. Zjistila už, že se účelově využívají studijní pobyty často „za trest", kdy se policista odešle schválně úplně jinam, než kde žije.

Za „úklidem" policisty může být zainteresovanost šéfa

„Jako příklad lze uvést situaci, kdy policista upozorní na nějaké nestandardní jednání nadřízeného a dostane se s ním do kolize. Případ se neprošetří, ale policista je ´uklizen´. To může být signál, že se děje něco špatně, že je třeba jeho šéf v nějakém případu z nějakého důvodu zainteresovaný," upozorňuje policejní ombudsmanka.

Na jaře 2006 prohlásila, že „ÚOOZ propojuje vyšetřování korupce v případu biolíh s vyšetřováním případu vraždy Františka Mrázka a jeho kontaktů na politiky", za což vyfasovala od tehdejšího premiéra zákaz veřejného vystupování. „Dostala jsem od Paroubka uložené domácí vězení. Tehdejší policejní prezident přišel s tím, že až do voleb nesmím nic říkat, nesměla jsem vůbec mluvit s novináři," vzpomíná bývalá mluvčí ÚOOZ.

Po zveřejnění Kubiceho zprávy přišlo období strachu

A brzy nato došlo ke zveřejnění tzv. Kubiceho zprávy, která otřásla politickou scénou. „Tenkrát jsme šla do sněmovny s čistou hlavou jako doprovod ředitele, ale když se během polední pauzy rozšířila informace, že zpráva unikla ven a je zveřejněná na internetu, tak jsem už při odchodu měla strach," přiznává Besserová.

Jejímu šéfovi začali vyhrožovat, že ho zabijou. Poznámky, narážky a ataky pak přicházely ze všech stran, od lumpů i od politiků. „Jako policista víte, že proti vám jsou kriminálníci, ale když se proti vám postaví i politici a část veřejnosti, začnete pochybovat, jestli jste udělal dobře," připomíná Besserová, že strachu se zbavila až odchodem od ÚOOZ.

K věci:

Chci pomáhat policistům, říká policejní ombudsmanka Besserová 

Ať mou pozici zruší, pokud je to nutné, říká policejní ombudsman 

Besser se oženil, vzal si bývalou policejní mluvčí 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…