Soudní znalci možná dostanou pokuty za špatnou práci. Poslanci v úterý rozhodnou

26.09.2011 12:58

Poslanci v úterý pravděpodobně schválí vládní předlohu, podle níž bude soudním znalcům a tlumočníkům hrozit postih za špatnou práci. Patrně stejně rozhodnou o vládní novele, která zaručí chráněným svědkům ponechání nové identity i potom, co u nich skončí ochranný režim. Sněmovna by se dále měla zabývat návrhy v prvním čtení. Řadu z nich předložily opoziční ČSSD a KSČM, informuje ČTK.

Soudní znalci možná dostanou pokuty za špatnou práci. Poslanci v úterý rozhodnou

Soudním znalcům a tlumočníkům by podle novely hrozil za špatnou práci i zákaz činnosti. Pokuta bude moci dosáhnout u jednotlivců až 100.000 korun, u znaleckých ústavů až 200.000 korun. Znalec se proti postihu bude moci bránit u soudu. Znalci by mohli být nově potrestáni jak za chybný posudek, tak za nedodržení lhůty k jeho vypracování nebo za bezdůvodné odmítnutí.

Lidé, kterým hrozí nebezpečí, si budou moci ponechat novou identitu

Novela zákona o zvláštní ochraně svědka uvádí, že trvale změněnou identitu by měli mít zejména lidé, kteří zruší souhlas s poskytováním ochrany, a přitom jim dál hrozí nebezpečí. Má jít i o případy, kdy člověk pod krycí identitou uzavřel manželství nebo zplodil děti. Předloha se zabývá rovněž vyplácením důchodů lidem s více identitami a také žalobami proti rozhodnutí o ukončení ochranného režimu.

V prvním čtení by se sněmovna mohla zabývat novelou skupiny koaličních poslanců v čele s bývalou chomutovskou primátorkou Ivanou Řápkovou (ODS), jež by zavedla trest až tříměsíčního zákazu pobytu za některé přestupky. Jako příklad uvádějí autoři prostituci, konzumaci alkoholu nebo žebrání v místech, na kterých to zakazují obecní vyhlášky. Vláda se k předloze postavila záporně, mohla by být podle ní protiústavní.

Až tři měsíce ve vězení za prostituci, žebrání nebo požívání alkoholu na zakázaných místech

Na pořad by měla přijít novela, v níž KSČM navrhuje beztrestnost pro lidi, kteří policii oznámí, že se setkali s korupcí. Beztrestnost by byla podmíněna tím, že policii poskytnou veškeré informace o korupční nabídce včetně toho, kdo je o úplatek požádal nebo jim ho nabídl. Další komunistický návrh se týká uznávání států; vláda by mohla učinit takové rozhodnutí jen se souhlasem parlamentu.

Komunisté v další své předloze chtějí, aby byl v nových občanských průkazech údaj o zbavení nebo omezení svéprávnosti lidí. Podle loňské novely zákona o základních registrech, která bude platit od příštího roku, by se v nich nadále tento údaj uvádět neměl. Komunisté namítají, že jde o ohrožení právní jistoty, hlavně v soukromoprávních vztazích.

Sněmovna by měla posoudit předlohu ČSSD na zavedení až ročního vězení za tajné sledování jiných lidí. České soudy zatím mohou trestat jen stalking, tedy neutajované pronásledování. Na pořad by mohla v úterý přijít také novela, kterou sociální demokraté řeší úpravu střetu zájmů u obecních zastupitelů. Souhlasí s ní i kabinet.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…