Firmy by měly být odpovědné za trestné činy. Poslance čeká hlasování

27.09.2011 6:54

Poslanci by na své úterní schůzi měli mimo jiné rozhodnout o tom, zda firmy budou odpovědné za trestné činy. Schvalovat mají novelu, která do tuzemského práva zavede trestní odpovědnost firem. Na schválení čeká i návrh, aby kraje, obce, vysoké školy a další instituce měly povinně zřízené účty u České národní banky.

Firmy by měly být odpovědné za trestné činy. Poslance čeká hlasování

Zákon, umožňující trestat firmy za trestné činy uvedené v trestním zákoníku, předpokládá, že soudy by provinilé firmy mohly zrušit, nechaly propadnout jejich majetek nebo jim zakázaly činnost. Zákon jako prohřešky uvádí například sexuální nátlak, pohlavní zneužití a trestné činy týkající se dětské pornografie. Dále by šlo o legalizaci výnosů z trestné činnosti, provozování nepoctivých her a sázek, padělání peněz, krácení daní nebo například neoprávněné držení jaderného materiálu.

Firmy, které se zabývají trestnou činností, by mohly být zrušeny

Povinnost mít účty u ČNB navrhl vložit do zákona o rozpočtových pravidlech sněmovní rozpočtový výbor. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) to hájí tím, že stát bude mít přehled o finančních tocích měst a nebude si muset půjčovat kvůli nedostatku peněz. Návrh ale kritizoval například Michal Babák (VV), který tvrdí, že opatření zasahuje do suverenity obcí a krajů a omezuje jejich práva.

Návrh se nelíbí ani Michalu Doktorovi z ODS. "Mám za to, že je tady řada zásahů, nejen v oblasti kompetenčního zákona, ale i možná kolize s ústavou," řekl ČTK. Upozornil, že jde o zhruba 214 miliard korun, které by náhle zmizely z účtů komerčních bank a přesunuly se do centrální banky.

Kromě toho poslanci projednají v závěrečném čtení novelu zákona o pozemkovém fondu. Zákon umožní státu převést z fondu 1,1 miliardy korun do rozpočtu ministerstva zemědělství a posílit tak Program rozvoje venkova.

Vrátí se daňová progrese?

Sněmovna by také měla v prvním čtení probírat sociálnědemokratickou novelu zákona o daních z příjmů, která obnovuje daňovou progresi. Lidé s příjmy nad 100.000 korun měsíčně by měli odvádět státu 30 procent. Sněmovna už jednou tento návrh hlasy vládních poslanců zamítla.

Na své projednání čeká také návrh z pera poslanců KSČM. Ti navrhují zrušit zákon z roku 2000, který tuzemským firmám zakazoval dodávat zařízení pro jadernou elektrárnu v íránském Búšéhru.

Související:
Miliony z ProMoPro šly také do lesnické firmy
Vláda schválila změnu důchodů i trestní odpovědnost firem 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…