Stát chce snížit odměny exekutorům za vymáhání menších dluhů

27.09.2011 8:42

Vysoké náklady na první a exekuční služby dělají z vymáhání dluhů poměrně výhodný byznys. Z původních několika stokorun jako pokuta za jízdu na černo se může za několik měsíců stát dluh dvacet tisíc korun. Ministerstvo spravedlnosti hodlá takovým případům zabránit tím, že v lehčích případech sníží o polovinu odměny advokátům a exekutorům. Informují o tom Lidové noviny.

Stát chce snížit odměny exekutorům za vymáhání menších dluhů

Deník uvádí případ studentky z Jihlavy, kterou revizoři dvakrát přistihli při jízdě načerno. Dívka ani jednou na místě nezaplatila 500 korun a neuhradila částku s příplatkem do patnácti dnů od udělení pokuty. Dluh jí narostl na 18 tisíc korun, protože dopravní podnik pohledávku ihned postoupil vymahačské firmě a ta stejný den poslala soudu návrh na platební rozkaz. Dlužnou částku tedy navýšily náklady na advokátní služby.

Menší odměny advokátům a exekutorovi jsou spravedlivější

„Odměna advokátovi a exekutorovi bude více spravedlivá a přiměřená," řekl LN předkladatel návrhu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Dodává, že práce právníků a exekutorů je ve zmíněných případech naprosto rutinní.

Advokáti dostanou polovinu odměny za lehké případy, pokud v daném řízení udělají méně než tři úkony. Exekutoři dostanou polovinu částky tehdy, když ji dlužník uhradí do 15 dnů.

„Za tuto činnost by odměna měl být nižší než dosud, protože to není až tak právně náročné. V některých kancelářích sedí sekretářka nebo koncipient, kteří v již připraveném formuláři návrhu na vydání platebního rozkazu pouze obměňují jména a částky," tvrdí Pospíšil.

SLEDUJEME téma exekuce

Počet úkonů neodpovídá míře časové náročnosti, vadí právníkům

Právníci se proti tomu ale bouří. Podle nich počet úkonů právní služby ani výše žalované částky neodráží míru časové náročnosti daného sporu.

Exekutorům novinka příliš nevadí. „Chápu, že když člověk dluží míň, tak i náklady by měly být menší. Soudy nám ale nepřiznávají paušální výdaje za exekuce, které jsou zastavené z důvodů nemajetnosti. To, co jsme získali od dlužníků nižších částek, člověk potom vložil do těchto případů," řekla LN exekutorka Ivana Sottnerová.

Neziskové organizace sice snížení odměn vítají, stále je prý ale nedostatečné. Ze stokoruny bude dlužník platit stejně kolem devíti tisíc korun.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…