Lidé se obávají reformy a odcházejí do předčasného důchodu. Stojí to miliardy

27.09.2011 9:35

Úředníci důchodové správy zaznamenali extrémní nárůst počtu žádostí o předčasný důchod. Přihlásilo se o něj už přes 66 tisíc lidí, což je trojnásobek počtu z minulého roku. Úřad proto těžko zvládá vyřizovat všechny žádosti a zatím se začala vyplácet jen třetina. Píše se v úterních Lidových novinách.

Lidé se obávají reformy a odcházejí do předčasného důchodu. Stojí to miliardy

Podle mluvčího České správy sociálního zabezpečení Pavla Gejdoše dostane důchod každý, kdo splňuje podmínky a předložil potřebné doklady. Bude mu přiznán podle úpravy platné v den podání žádosti.

Lidé hledají finanční bezpečí v předčasném důchodu

Lidé se obávají vládní reformy penzí, a proto odcházejí do předčasných důchodů. Stát tak letos vyplatí o miliardy korun víc. Za první pololetí se výdaje státu na předčasné penze zvýšily o 2,7 miliardy korun na celkových 24,2 miliardy.

Výdaje důchodového účtu byly už letos v pololetí o 23,1 miliardy vyšší než příjmy. Pokud by si všech 66 tisíc žadatelů nechalo vyplácet penze, zvýšil by se letos schodek na důchodovém účtu o dalších pět miliard.

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) to z dlouhodobého hlediska není problém. „Pro vyčíslení momentálního finančního dopadu nejsou dosud odpovídající statistické podklady," vysvětlil LN Drábek.

Malá důchodová reforma dále zvýší počet žadatelů o důchod

Další nápor žadatelů o důchod, tentokrát klasický starobní, lze prý očekávat po 30. září. To je datum, od kterého se penze začnou vypočítávat podle tzv. malé důchodové reformy.

Lidé se hrubým příjmem nad 34 tisíc korun měsíčně budou mít jako penzisté vyšší důchod, než by měli podle dosavadního způsobu výpočtu.

„Lze očekávat, že řada takových pojištěnců svůj odchod do důchodu odkládala a požádá o důchod až v posledním čtvrtletí roku 2011 nebo počátkem roku 2012. Počet žádostí o nekrácený starobní důchod se tedy bude zřejmě koncem roku zvyšovat," předpokládá Drábek. Dodal, že poté to postupně klesne.

Důchodový účet měl přebytek naposledy v prvním čtvrtletí 2008. Tehdy tam zbyly tři miliardy. Podle odhadů bude schodek letos ve výši 30 miliard.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…