Datové schránky se mohou splést. Advokát Kalvoda nedostal zprávy od soudu

27.09.2011 10:08

Systém datových schránek může selhat. Ukázal to případ Jana Kalvody, na který upozorňuje deník MF Dnes. Podnikatel Jan Kalvoda totiž dostával zprávy určené advokátovi Janu Kalvodovi. Jednalo se například o předvolání k soudu v kauze Jágr tým nebo usnesení soudu ke jmenování rozhodců pro kauzu Diag Human. Právník tedy nedostával důležité informace.

Datové schránky se mohou splést. Advokát Kalvoda nedostal zprávy od soudu

Podnikatel Jan Kalvoda informoval o pochybení úřad soudy, poštu i právní kancelář svého jmenovce.

Jestli si spletli neobvyklé jméno Kalvoda, co teprve Jan Novák

„Jestli si dokážou splést dva Kalvody, lidi s neobvyklým jménem, tak Jan Novák musí být úplně v háji. Bojím se, že moje korespondence zase chodí někam jinam a prošvihnu nějakou platbu," řekl MfD podnikatel Kalvoda.

Nedoručená zpráva přitom může mít vážné následky. Neúčast u soudu může vyústit v policejní eskortu před zraky rodiny nebo sousedů. Výzva k zaplacení dluhu zase může skončit exekucí. A nepravý adresát si může přečíst důvěrné údaje cizího člověka.

Podle právníka Jana Kalvody, který se angažuje v kauze Diag Human, se zprávy nezatoulaly náhodou. Úřady prý informoval, že nevlastní datovou schránku (advokáti ji v současnosti mít nemusí). Myslí si tedy, že ho chce česká justice poškodit, aby prohrál v arbitrážním sporu o miliardy korun.

Pochybil soud, neověřil si rodné číslo adresáta, brání se pošta

Mluvčí České pošty ale odmítá, že by systém datových schránek fungoval špatně. Prý v takovém případě chyboval soud, protože si neověřil datum narození adresáta nebo číslo schránky.

Martina Lhotáková, mluvčí Městského soudu v Praze, připouští, že se úřednice soudu někdy překliknou a odešlou zprávu jinému advokátovi. Prý se nejedná o úmysl a vše se pokaždé vysvětlilo. Od příštího roku, kdy advokáti budou mít datovou schránku povinně, se má doručování zlepšit, řekla MfD Lhotáková.

Kvůli datovým schránkám chystá Úřad na ochranu osobních údajů důkladnou kontrolu České pošty, která za schránky zodpovídá.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…