Nový náměstek Chalupy bude shánět peníze z EU na čistírny vod

27.09.2011 11:21

Funkce prvního náměstka ministra životního prostředí se po Rut Bízkové (ODS), která post opustila na jaře, ujal Jakub Kulíšek. Ministr Tomáš Chalupa (ODS) si od svého stranického kolegy slibuje zlepšení čerpání peněz z evropských fondů. Na místo náměstka přišel třicetiletý Kulíšek z funkce poradce ministra průmyslu a obchodu pro politiku hospodářské a sociální soudržnosti EU.

Nový náměstek Chalupy bude shánět peníze z EU na čistírny vod

Ministerstvo životního prostředí je podle ministra dlouhodobě v čerpání prostředků z evropských fondů pozadu. "Celý rok pracujeme na zlepšení této bilance. A jeden z klíčových kroků je nástup nového a zkušeného odborníka na pozici náměstka a ředitele sekce. Vyžaduji od Jakuba Kulíška, aby se svým týmem zlepšil čerpání prostředků z fondů, zjednodušila se administrace dotací a výrazně se zrychlilo tempo čerpání," uvedl k prioritám nového náměstka Chalupa v tiskové zprávě.

Kulíšek se zaměří na vodohospodářskou infrastrukturu. Jedná se o deset miliard na čističky

Kulíšek se chce věnovat především financování vodohospodářské infrastruktury včetně řešení budoucí koncepce ochrany a regulace vodohospodářského trhu. Ministerstvo vede s Evropskou komisí debatu o uvolnění až deseti miliard korun pro několik desítek českých obcí a měst z fondů EU na modernizaci čistíren.

Komise je podle MŽP odmítá uvolnit kvůli sporu o metodice pro žadatele. Úřad totiž v roce 2008 podepsal metodiku ve znění předepsaném komisí, o rok později ale dokument změnil bez řádného projednání. Dosud tedy kvůli nevyjasněnému obsahu metodiky Evropská komise prostředky neuvolnila. Ministr Tomáš Chalupa nového náměstka pověřil, aby se tento problém z minulosti pokusil vyřešit, uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

Nový náměstek se zaměří také na hledání úspor energií

Vedle peněz na čistírny Kulíšek mezi své priority zařadil hledání úspor energií ve městech a obcích. Funkce se ujal 21. září.

Kulíšek vystudoval Vysokou školu finanční a správní a poradenstvím v oblasti strukturálních fondů a politiky hospodářské a sociální soudržnosti EU, cestovním ruchem a projektovým řízením se zabývá od roku 2000. Jako vedoucí zpracovatelského týmu koordinoval rodák z Přerova Integrovaný plán rozvoje území Šumperka, Integrovaný plán rozvoje území Jesenicka nebo Akční plán města Jeseník na období 2008 až 2013.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…