Atrapa bomby na letišti: Selhání jedinců, říkají ministři

27.09.2011 12:40

K události, kdy se reportérům serveru Aktuálně.cz podařilo pronést na ruzyňské letiště atrapu bomby s mobilním telefonem, se vyjádřili také členové vlády. Ministři vnitra a dopravy Jan Kubice a Pavel Dobeš (VV) věc považují za selhání jednotlivců. Podle předsedy sněmovního výboru Františka Bublana (ČSSD) je problém v privatizaci letiště, která proběhla před čtyřmi lety, uvedla Česká televize.

Atrapa bomby na letišti: Selhání jedinců, říkají ministři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní speciál

Novinář redakce Aktuálně.cz pronesl do nákladní části letiště pepřový sprej, kuchyňský nůž a napodobeninu bomby. Nechal zaměstnat u bezpečnostní agentury, jež je střeží. Kubice prohlásil, že konkrétní lidé nedodrželi příslušné předpisy. Policie posílila ochranu letiště.

K tématu: Odblokovanou sněmovnou prošly benefity i zákaz privatizace Ruzyně

"Když se prokážou nedostatečná bezpečností pravidla, budou revidována," uvedl. Testy podle ministra neprokázaly systémové chyby. "Je jednoznačné, že jde o selhání lidského faktoru zaměstnanců podílejících se na kontrole zaměstnanců, kteří vstupují do prostor letiště," řekl Dobeš. Záležitost vyšetřuje policie.

"Ukázalo se, že je problém v rozdílnosti. Máme velkou bezpečnost na osobní dopravu, lidé se musí podrobit velké prohlídce a nákladový prostor je přitom svěřen soukromé firmě, která, jak se ukázalo, nemá všechna ta opatření tak důkladná, a je možné tam pronést v podstatě cokoli," uvedl Bublan ve Studiu ČT24. Bublan také dodal, že na bezpečnostní riziko privatizace této části letiště upozorňovaly před čtyřmi lety i tajné služby.

Čtěte více:
Vláda: Letiště Ruzyně do privatizace nepůjde

Sněmovna projednala návrh ČSSD na zákaz prodeje Ruzyně

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …