Pod starostou Písku se houpe židle. Tlaky možná neustojí

28.09.2011 10:18

Budou se na radnici v Písku konat "škatulka hejbejte se"? Dojde na výměnu strážní a změní se zásadně koalice? Na tyto otázky teď hledají odpověď nejen městští politikové, ale i občané města.

Pod starostou Písku se houpe židle. Tlaky možná neustojí
Foto: Radek Kraus
Popisek: Ondřej Veselý,

Na radnici se pořád vyjednává o možné nové podobě koalice. V momentě, když na jaře odešla ODS z koaličního spojení s ČSSD a Volbou pro město, bylo jasné, že budou problémy. Teď všichni hledají nejlepší možné řešení a spojení.

Za dva týdny bude jasno

"Vyjednávání pokračují, zvažují se varianty a nic není jisté. Jednání by měly skončit do dvou týdnů, pak budeme moudřejší," uvedl pro ParlamentniListy.cz starosta Ondřej Veselý (ČSSD).

Více o dění v Jihočeském kraji ZDE

Právě pod mladým právníkem se teď houpe židle. Otázkou je, jestli svůj post uhájí. Podle zdrojů z radnice to vypadá tak, že pokud by kývnul na spojení s TOP 09, kterou původně po loňských volbách odmítl, zůstane včele Písku. Pokud ale ne, může se značně vedení města proměnit.

V úvahu by připadalo i spojení ODS, TOP 09 a Volby pro město. To, že by se spojila ČSSD s KSČM a případně VPM, je nepravděpodobné. "Tuto variantu nevidíme jako reálnou," přiznal starosta.

Nyní tak na písecké radnici vládne menšinová koalice, kterou jen při zásadních bodech podporuje ta či ona strana, ať už zprava nebo zleva, podle zájmů a důležitosti rozhodnutí.

Spojení s TOPkou je reálné

"Vidíme to tak, že by se situace mohla stabilizovat právě poté, co dokončíme vyjednávání. Spojení s TOP 09 je asi hodně reálné, ale rozhodnuto není," podotkl místostarosta za Volbu pro město Vojtěch Bubník.

Z TOP 09 ani například z ODS se zatím k možným variantám nechce nikdo vyjadřovat. Vědí, že by si mohli třeba některým slůvkem uškodit.

Podle zákulisních informací odstoupila ODS a následně se snaží vyšachovat ČSSD proto, aby mohla hájit své zájmy a zájmy svých spřízněných podnikatelů, tak, jak to bylo za minulého vedení, kdy včele města stál Miroslav Sládek z ODS.

Veselý musí bojovat

"Nedovedete si představit, s čím ten Ondřej Veselý musí bojovat, jak velké jsou na něj tlaky právě z ODS, ale i odjinud. Ale stejně na tom je třeba jihočeský hejtman Jiří Zimola. Tomu taky na krk šlape ODS," řekl serveru ParlamentniListy.cz zdroj blízký vyjednávání.

V příštím roce navíc budou krajské volby a pokud by se podařilo pravici obsadit nejvyšší posty na radnici, a ne třeba jen v Písku, je šancí, že by to pak mohlo částečně ovlivnit i výsledky voleb na kraji. ODS už podle mnohých předvolební kampaň začala, nyní se chystá TOP 09 ve spojení se Starosty a nezávislými. ČSSD a KSČM zatím vyčkávají.

Další zprávy z Písku čtěte ZDE

Foto: archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …