Živnostník Danda: Na výdajové paušály nám nesahejte

27.09.2011 19:36

Hostem úterních Impulsů Václava Moravce byl předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda. Řeč byla o výdajových paušálech pro živnostníky, o daňové reformě a o tom, zda nová vládní strategii konkurenceschopnosti spasí Českou republiku.

Živnostník Danda: Na výdajové paušály nám nesahejte

„Přijde vám současné nastavení výdajových paušálů pro živnostníky jako dlouhodobě udržitelné?" naráží Moravec na štědře nastavený systém. „Jestliže to doposud fungovalo, já bych na to v této době vůbec nesahal. Klidně můžeme v těchto sazbách pokračovat dalších pět let," odpovídá Bedřich Danda.

„Přes štědré výdajové paušály ale stejně nevzrostl počet podnikatelů...," nevzdává se moderátor. „Není to sice motiv pro vznik dalších a dalších živnostníků, ale opravdu není důvod na to teď sahat," stojí si na svém Danda.

Pokud srovnáme daňové odvody zaměstnanců a podnikatelů, vypadá to, že celý daňový systém stojí na zaměstnancích. „Přijde vám to spravedlivé?" ptá se Moravec. „Srovnat daňové odvody zaměstnanců a podnikatelů je hrozně složité," spekuluje Danda, „Podnikatel nemá placenou dovolenou, stravenky, ručí celým svým majetkem, pokud se něco pokazí... Je hrozně lehké říct, že zaměstnanci platí víc."

Zrušil bych všechny výjimky- kromě stravenek

Dalším bodem debaty byla daňová reforma, konkrétně plánované zjednodušení celého systému. „Považujete zjednodušení daňové soustavy za dostatečné?" „Kdybych mohl, tak bych to ještě zjednodušil," odpovídá Danda, „jsem proti všem výjimkám."

V tom si ale předseda podnikatelů trochu protiřečí, neboť je pro zachování jedné výjimky- stravenek. „Jaký by byl dopad pro pohostinství a restaurace, kdyby byly stravenky zrušeny?" zajímá se Moravec. „Je rozdíl mezi velkými městy a vesnicemi. V Praze by byl dopad veliký. Stravenky dělají až třicet procent tržeb. Otázkou je, jak to funguje na vesnicích."

„Nepřeceňuje se ale přeci jenom dopad zrušení stravenek?" „Restaurace to chtějí a zaměstnanci také," vysvětluje Danda, „je to v podstatě sociální otázka."

Pokud spolu nebudou ministerstva komunikovat, žádná strategie nepomůže

Posledním tématem byla nová vládní strategie konkurence schopnosti a její tři pilíře- infrastruktura, inovace, instituce. „Může Českou republiku taková strategie spasit?" ptá se moderátor. „Je to určitě správná vize. Státní správa by se určitě měla zefektivnit a je nutné zprůhlednit finance, které jdou na výkon státní správy.

„Je něco, co ve vládní strategii ještě chybí?" „Resorty by spolu měly více komunikovat," naznačuje Danda, že celá strategie může zůstat na papíře, pokud proti sobě půjdou ministerstva.

Čtěte více:

reklama

autor:

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …