Besser rozlítil komunistu: Církvím pouze desetinu toho, co jste jim slíbil

27.09.2011 19:48

Vláda v úterý schválila rámcové znění dohody mezi českým státem a 17 církvemi a náboženskými společnostmi, podle níž by mělo dojít k majetkovému narovnání. Na tiskové konferenci po jednání vlády to konstatoval ministr kultury Jiří Besser (TOP 09). Podle něj tím vláda dala najevo, že to myslí se svým programovým prohlášením i v této otázce vážně.

Besser rozlítil komunistu: Církvím pouze desetinu toho, co jste jim slíbil
Foto: red
Popisek: Jiří Besser

Podle ministra Bessera je jeho resort připraven velice rychle zpracovat paragrafové znění zákona, na jehož základě by mohl být církvím majetek vydán. „Myslím, že ty parametry, které byly domluveny mezi vládní a církevní komisí a představeny 25. srpna, jsou všeobecně známy," konstatoval Besser. Nyní podle něj půjde zákon do připomínkového řízení. „Věřím, že budeme schopni všechny připomínky řádně projednat a během dvou až tří měsíců předložit tento zákon do sněmovny," dodal ministr.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda byly vzaty v úvahu námitky opozice, že nevydáváme pouze majetek, který byl zabaven komunisty, ale i ten, který byl převeden státu po první pozemkové reformě v roce 1919, ministr Besser odpověděl, že názory opozičních poslanců i poslance Vladimíra Koníčka (KSČM) se zabývá. „Některé připomínky jsou oprávněné, snažíme se je umět vysvětlit, některé jsou naprosto scestné, a ty vysvětlit prostě nejdou," řekl Jiří Besser.

Uvedl, že před týdnem se setkal s poslanci klubu KSČM. „Ne s tím, abych kolegy z KSČM přesvědčil o tom, že je správné vyrovnat se s církvemi, a dluhy, které má český stát vůči církvím a náboženským společnostem spáchal, napravit. Přišel jsem jim vysvětlit ekonomiku toho našeho návrhu, a také dnes vládou schválené parametry," uvedl ministr kultury pro redakci. Podle něj, kdo z opozičních poslanců umí počítat, musí vládní návrh podpořit.


Besser také konstatoval, že se setkal na komunistickém klubu s velmi zajímavou situací, kdy jedna komunistická komunální politička, nyní poslankyně, velmi kvitovala to, jak je rámcové znění a připravované paragrafové znění připraveno. „Její otázky jsem zodpověděl a myslím, že i mezi opozičními starosty najdeme podporu," řekl Besser. Podle něj se jedná o velmi důležitou, celospolečensky závažnou normu. „Proto myslím, že je třeba ji opozici minimálně vysvětlovat," dodal.

Nic nám nevysvětlil, jen se chlubí dohodou, křičí komunisté

S tím ale absolutně nesouhlasí expert komunistického poslaneckého klubu na tuto problematiku poslanec Vladimír Koníček. „Tak to si ale pan ministr vymýšlí," řekl pro ParlamentníListy.cz. „Rozešli jsme se s tím, že ty názory jsou odlišné, a že nás nepřesvědčil a my i nadále zpochybňujeme rozsah vydávaného majetku," dodal Koníček. Podle něj pan ministr přišel, řekl svoje, na některé dotazy komunistických poslanců prý vůbec neodpověděl.

„Když jsem mu poslal dopis s konkrétními dotazy, žádnou konkrétní odpověď jsem nedostal. Jenom ujištění, jak pěkně to připravili," říká Koníček. Ministr na konkrétní dotazy, podle poslance, neodpovídá. „To je prostě fráze, kterou opakuje na jakoukoli konkrétní otázku," zasmál se Koníček.

Zájmu starostů poslanec Koníček rozumí. „Když půjde o to zrušit jednoduchým zákonem samostatně ten blokační paragraf, věřím, že to najde plnou podporu napříč politickým spektrem," říká pro ParlamentníListy.cz Vladimír Koníček. S tím by podle něj jednoznačně souhlasila jak koalice, tak opozice.

Koníček je přesvědčen, že si tím vláda „přihřívá polívčičku" u starostů, protože zrušením blokačního paragrafu se uvolní majetek blokovaný ve prospěch církve. „Kdyby šlo o samostatný zákon o jednoduché větě - odblokovává se majetek zablokovaný paragrafem tím a tím, tak to podpoříme také, jednoznačně," říká Koníček.

Podle ministra prý nejlepší dohoda...politická

„Opravdu, vůbec nám nevysvětlil, jak došla vláda k těm číslům. Jen konstatoval, že je to dohoda... politická," zlobí se poslanec. „Jsou to pořád ty 134 miliardy korun a ministr nám vůbec nevysvětlil, proč převzali návrh Topolánkovy vlády. Pořád jen opakuje, že je to ta nejlepší dohoda, které byli schopni," říká poslanec pro ParlamentníListy.cz. Podle něj vláda vůbec nevzala v úvahu majetek, který byl ve své většině církvím odebrán za Masarykovy „První republiky" při První pozemkové reformě v roce 1919.

Jak už informovaly Parlamentní listy, poslanec Vladimír Koníček uvádí, že rozsah majetku, který by měl být církvím vrácen, se pohybuje na úrovni jedné desetiny, tedy kolem 13,5 miliardy korun.

Připomeňme, že vládní komise pro narovnání vztahu mezi státem a církvemi se dohodla, že by stát vrátil církvím 56 procent jejich bývalého majetku - pole, lesy a rybníky v hodnotě 75 miliard korun a za majetek, který vrácen nebude, by měl doplatit 59 miliard. Celkem tedy 134 miliardy. Hotovostní náhradu by stát vyplácel po dobu 30 let, v úvahu by byla brána inflace.

Zástupce církve doufá ve zdárný konec

Zastupitelé české církve postup resortu kultury vítají. "Je dobře, že se těžkosti podařilo vyřešit a že se vše může dále rozpracovat. Nejvíce půjde o to, aby na cestě k řešení vznikalo co nejméně dalších překážek. Pak se snad dočkáme zdárného konce," komentoval krok koaliční vlády předseda Ekumenické rady církví Joe Ruml.

Poslanec a praktikující katolík, Marek Benda (ODS) je ale ohledně závěrů církevní anabáze opatrný. "Dokud není vše schváleno i v Parlamentu, ještě není hotovo. Ale jsem rád, že parametry prošly vládou a tak se blíží dobré řešení celé situace," sdělil redakci.


Související: Vyrovnání s církvemi: Během třiceti let dostanou 59 miliard


Čtěte také:


Foto: Petr Mecner

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…