Případný kyberútok už by neměl v budoucnu řesit ministr vnitra

27.09.2011 21:50

Kyberkriminalita nabývá globálních rozměrů a ani České republice se nevyhnula. Země chce na to konto vybudovat národní centrum pro boj s kybernetickými zbraněmi. V Hydeparku o tom mluvil Aleš Špidla, bývalý ředitel odboru kybernetické bezpečnosti ministerstva vnitra.

Případný kyberútok už by neměl v budoucnu řesit ministr vnitra

„Národní centrum pro boj s kybernetickými zbraněmi bude vybudováno. Fungovat bude pod Národním bezpečnostním úřadem a zaměstnávat by mělo asi 35 lidí," uvedl Aleš Špidla v ČT.

Hlavní úlohou tohoto centra by podle něho měla být koordinace a sběr informací z ostatních center. V případě nebezpečí pak budou zavedena určitá opatření, například by mohly být vypojeny určité segmenty, vysvětlil odborník.

Moc ředitele ústavu

„Doposud za takovéto věci byl zodpovědný ministr vnitra, teď by to pravděpodobně přešlo do kompetence ředitele ústavu," upřesnil představu.

Česká republika zatím nemá ani elitní tým, který by se zabýval kybernetickými útoky. „Máme pouze kvalitní pracoviště, která se tím zabývají. Myslím, že je to škoda, měli bychom vybudovat elitní jednotku. Naše síla není ve zbrojní vybavenosti, jméno nám v NATO dělají hlavně naše mozky," dodal Špidla v pořadu.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…