Omezit oddělení v nemocnicích, říká odborník. Nejsme v SSSR

28.09.2011 7:54

Ne všechny nemocnice budou mít v budoucnu všechny čtyři základní obory – chirurgii, internu, pediatrii či gynekologii. Podle Davida Marxe ze Spojené akreditační komise k tomu také není důvod, protože nynější stav je pozůstatkem sovětského modelu. Ale v Rusku jsou mezi nemocnicemi úplně jiné vzdálenosti, upozorňuje pro Týden.cz.

Omezit oddělení v nemocnicích, říká odborník. Nejsme v SSSR
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na průčelí nemocnice v Kyjově, která se zmítá v problémech

Od příštího roku hodlají zdravotní pojišťovny omezit krajským nemocnicím provoz a některým chtějí i škrtnout jeden ze čtyř základních oborů - chirurgii, internu, pediatrii či gynekologii. „K tomu, aby se v každé nemocnici léčily všechny obory, není jediný věcný důvod," říká pro Týden.cz ke stížnostem krajských nemocnic David Marx ze Spojené akreditační komise.

Podle něj je zachovávání čtyřlístku základních oborů přěžitek. „Toto historické uspořádání vznikalo po padesátém třetím roce, kdy se české zdravotnictví přizpůsobovalo sovětskému vzoru. Přitom v Rusku jsou mezi nemocnicemi úplně jiné vzdálenosti," připomíná Marx a poukazuje i na jinou demografickou strukturu obyvatelstva. Zatímco po válce se rodilo hodně dětí, dnes se naopak „hodně stárne".

Dětských oddělení je v nemocnicích nadbytek

Podobně to vidí třeba Luděk Ryba, primář dětského oddělení v nemocnici v Ústí nad Orlicí. „V pediatrii jsme u nás loni napočítali 93 dětských lůžkových oddělení. Zhruba třetina okresů měla dokonce dvě dětská oddělení," vysvětluje Ryba s tím, že smysl dává lůžkové oddělení až v těch lokalitách, kde žije 25 až 30 tisíc dětí.

Naproti tomu Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic plánované škrty kritizuje. Podle něj by se těžce vybudovaná síť zdravotnických zařízení rušit neměla. „Pokud někdo zruší v nemocnici chirurgii či internu, odsuzuje ji prakticky k likvidaci. Nemocnice nebude moct nabídnout potřebné zázemí a stane se neekonomickou," obává se o osud krajských nemocnic Fiala.

VZP využije končících smluv nemocnic

Všeobecná zdravotní pojišťovna plánuje od ledna restrukturalizaci lůžkového fondu. Spolupracuje na tom s ministerstvem zdravotnictví. VZP chce využít hlavně toho, že drtivé většině nemocnic končí smlouvy a v lednu se musí podepsat nové. VZP už dříve avizovala, že sníží počet akutních lůžek nejméně o desetinu.

K věci:

VZP chybí deset miliard pro zdravotnictví. Nemocnice budou rušit oddělení 

VZP má první návrh na rušení lůžek. Nemocnice se ho obávají 

Odměny pro politiky ve VZP: 12 tisíc za jednu schůzi 

Foto: mzcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…