Třetina Čechů má obavy o svůj důchod. Více se strachují ženy

28.09.2011 8:59

V souvislosti s reformou penzijního systému působí zajímavě výsledky průzkumu, podle nichž se přibližně třetina Čechů obává o svůj budoucí důchod. Méně se obávají obyvatelé hlavního města a také mladí lidé. Ve všech sledovaných kategoriích se o důchod více bojí ženy, které více vnímají budoucí rizika.

Třetina Čechů má obavy o svůj důchod. Více se strachují ženy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

Přibližně třetina Čechů má strach o svůj budoucí důchod. Přitom o penzi se více obávají ženy, lidé z regionů mimo Prahu a starší lidé. Vyplývá to z průzkumu serveru Můjplat.cz, jehož výsledky poskytl institut pro výzkum práce CELSI. V Praze se o svůj důchod obává 27 procent lidí, zatímco v ostatních regionech je to 32 procent.

Mladší lidé se o důchody neobávají zdaleka tolik jako ti dříve narození. Nejmenší pochybnosti panují mezi lidmi ve věku do 30 let. Nejistotu ohledně své penze cítí 22 procent mladých Pražanů a 25 procent mladých lidí z regionů mimo Prahu. Ve skupině lidí ve věku 30 až 39 let vyjádřilo obavy o svůj důchod 24 procent Pražanů a 28 procent lidí žijících mimo Prahu.

O penzi se nejvíce strachují lidé nad 50 let

Mezi dotazovanými ve věku 40 až 49 se o důchod obává 32 procent lidí žijících v hlavním městě a 41 procent lidí žijících v regionech mimo Prahu. Nejvíce se o penzi obávají lidé starší 50 let. V této kategorii vyjádřilo obavy dokonce až 46 procent z těch, co žijí v Praze, a 45 procent z ostatních krajů. O výši důchodu se více obávají lidé pracující ve službách - 44 procent v regionech mimo Prahu a 41 procent v hlavním městě. Obavy o penzi mají častěji také řemeslníci, montéři a úředníci.

Ve všech kategoriích se o důchod častěji obávaly ženy než muži. „Výzkumy ukazují, že ženy vnímají různá rizika významně vyšší než muži, a to i když srovnáme muže a ženy se stejnými sociálními, ekonomickými a demografickými charakteristikami. Jejich averze k riziku je též vyšší a navíc roste s počtem dětí," uvedl jeden z autorů průzkumu Martin Kahanec.

Nedůvěra může vést k neochotě platit odvody

Podle něj mohou mít obavy o důchod už nyní vážné ekonomické následky. „Nedůvěra k systému důchodového zabezpečení může totiž vést k neochotě platit odvody, a tím k růstu šedé ekonomiky," poznamenal. Průzkumu se zúčastnilo 7924 lidí, kteří hodnotili své obavy z budoucí penze na stupnici od jedné do pěti, přičemž nejnižší hodnota znamenala žádné obavy a nejvyšší hodnota znamenala velmi velké obavy.

K věci:

Lidé se obávají reformy a odcházejí do předčasného důchodu. Stojí to miliardy 

Důchody po reformě: Ministr Drábek si svůj spočítal. Teď vy 

Vláda: Schváleno! Důchodová reforma nás ochrání před chudobou

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …