Poslanci posoudí, zda má být stálé páchání přestupků trestný čin

28.09.2011 10:27

Poslanci se budou zabývat předlohou Ústeckého kraje, podle které by bylo opakované páchání některých přestupků trestným činem s až dvouletou sazbou vězení. Návrh novely trestního zákoníku je jednou z norem, která by podle regionálních politiků pomohla řešit vypjatou situaci ve Šluknovském výběžku. Nyní ji dostane k posouzení vláda, rozhodnutí bude ale na parlamentu.

Poslanci posoudí, zda má být stálé páchání přestupků trestný čin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Trestným činem by měly být podle předlohy opakované drobné krádeže, které lze nyní posuzovat jen jako přestupek. Vězení by hrozilo také lidem, kteří páchají přestupky proti občanskému soužití, jako je vyhrožování újmou na zdraví a drobné ublížení na zdraví. Tresty odnětí svobody by soudy mohly ukládat také za opakované prohřešky proti veřejnému pořádku, k nimž patří rušení nočního klidu, vzbuzování veřejného pohoršení a znečištění veřejných prostor a budov.

K tématu Řápková u Veselovského: Bez represe se nic nevyřeší. Platí tady dvojí metr

 

Podmínkou pro zpřísněné posuzování by podle novely bylo to, že by se člověk některého z těchto přestupků dopustil nejméně dvakrát za poslední tři roky. "Základním cílem celé navrhované úpravy je, aby stát dokázal efektivněji reagovat na opakovanou drobnou kriminalitu, která v součtu podstatným způsobem poškozuje zákonem chráněné zájmy," napsali předkladatelé v důvodové zprávě. 

Jak se k předloze zákonodárci postaví, zatím není jasné. Například předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura ČTK řekl, že poslanci se budou iniciativami Ústeckého kraje zabývat až před příští sněmovní schůzi potom, co bude známo stanovisko vlády.

Novela Ústeckého kraje není jediným návrhem novely, který by měl řešit problémy s takzvanými nepřizpůsobivými lidmi. Poslanci už poslali do dalšího projednávání předlohy, které by zavedly zákaz trestu pobytu za některé přestupky a možnost exekuce dávky na živobytí. Stojí za nimi bývalá chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS).

Čtěte:
Dusno u Jílkové. Řápková vyřídila Romy, pak šéfa pro jejich začleňování
Opilci, žebráci, prostitutky... Zákaz pobytu v obcích vláda nechce

Řápková chce vykazovat i za přestupky. Třeba za prostituci

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …