Proč byl Vandas v ČT, diví se Romea

29.09.2011 6:14

Veřejnoprávní televize se podle Františka Kostlána, který se jako člen sdružení Romea dlouhodobě věnuje problematice menšin, se stává médiem veřejného populismu. K tomuto tvrzení ho přivedl pořad ČT24 Politické spektrum, v němž se diskutovalo o nepokojích v severních Čechách a hostem byl i předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas.

Proč byl Vandas v ČT, diví se Romea
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

V komentáři pro Deník Referendum se pozastavuje František Kostlán nad tím, zda je správné, že televize, která je definována jako veřejnoprávní, zve do svého pořadu neonacisty, rasisty, xenofoby. „Je správné účastnit se veřejných diskusí s těmito lidmi? V čem se česká média dopouštějí prohřešků? Dávají prostor extremistům proto, že s nimi sdílejí, byť částečně, názory?" ptá se Kostlán, který se dlouhodobě věnuje problematice menšin a pomoci potřebným.

Trnem v oku mu je poslední díl pořadu Politické spektrum, v němž o situaci v severních Čechách diskutoval i předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. „Neznáme motivy dramaturgů České televize, proč zvou do pořadu lidi jako je Tomáš Vandas, kteří svými nepokrytými útoky na základní lidská práva brojí proti demokracii a svobodě," kritizuje Kostlán.

K vystoupení šéfa DSSS:
Vandas v ČT: Jací nacisti? Jen chceme, aby pravidla platila pro všechny

Šéf Dělnické strany dostal v pořadu nejvíc prostoru

Podle něj šéf DSSS na mítincích šíří výmysly ohledně pobírání dávek či důchodů. „I zde Vandas tvrdil, že ´nepřizpůsobiví´ (krycí název pro Romy) mají takové výhody, aniž by specifikoval jaké a kdo konkrétně je má. Takové tvrzení bez důkazů či argumentů může sloužit jediné věci: vyvolávání negativních emocí vůči předem danému ´vnitřnímu nepříteli´," upozorňuje Kostlán.

Poukazuje na to, že moderátorka okřikla lidskoprávního aktivistu Markuse Papeho, když si dovolil říci o Dělnické straně sociální spravedlnosti, že je neonacistická, zcela však mlčela ve chvíli, kdy Vandas horlil, že napadání mačetou je „novodobý cikánský zvyk". Vytýká moderátorce také to, že nechala předsedu DSSS skákat ostatním do řeči a on tak mohl říci vše, s čím do pořadu přišel, na úkor času, který měli mít k dispozici zastánci lidských práv.

Legitimizaci hlasatelů nenávisti pomohl i lidskoprávní aktivista

Nejen ze zmíněného pořadu pak Kostlán vyvozuje, že Česká televize legitimizuje rasistické, xenofobní a nesnášenlivé politiky a jejich názory. „Tím, že je zve i když ví, co jsou zač, že jim poté dává větší prostor než ostatním, tím, že moderátoři na ně nejsou připraveni a nedovedou argumentačně reagovat na jejich demagogii," myslí si Kostlán.

A podle něj nejsou bez viny ani ti, kteří jsou ochotni s oněmi nesnášenlivci před očima diváků diskutovat. „Markus Pape udělal chybu, že se pořadu účastnil - svou účastí nejen napomohl k další legitimizaci hlasatelů nenávisti, ale stal se i součástí absurdního divadla, které z média veřejné služby činí médium veřejného populismu," uzavírá Kostlán.

K věci:

Drsný záznam pro policii: Romská TV vnikla mezi protiromské demonstranty 

Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky  

Sem Romy stěhovat nebudete, naštval se. A rozjel Občanský odpor 

Foto: ceskatelevize.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…