Chalupa chce dát šumavským obcím pozemky

28.09.2011 10:55

Návrh nového zákona o Šumavském národním parku, který připravuje ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, převede na šumavské obce stovky hektarů půdy. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

 Chalupa chce dát šumavským obcím pozemky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za záchranu Šumavy

"Pozemky ve správě Pozemkového fondu ČR nacházející se ve III. zóně národního parku budou do jednoho roku od nabytí účinnosti tohoto zákona převedeny dotčeným obcím národního parku," uvádí se v dosud nezveřejněné předloze, kterou se podařilo Aktuálně.cz získat.

Téma Boj o Šumavu  

Bývalý ředitel parku František Krejčí i Jaromír Bláha z ekologického Hnutí duha nezávisle na sobě před takovým plošným přesunem půdy varují. Mohlo by to podle nich vést ke spekulacím s pozemky a živelné zástavbě vzácné přírody. "Převodem pozemků by stát ztratil úplnou kontrolu nad těmito pozemky," řekl Aktuálně.cz Bláha. Podle exředitele Krejčího jsou právě šumavské pozemky tím hlavním důvodem, proč loni na podzim skončil v čele národního parku.
Pozemky jsou přece to, o co tady jde," řekl Aktuálně.cz Krejčí.

Dodal, že Pozemkový fond má podle jeho odhadu na Šumavě v držení až dva tisíce hektarů. Místopředseda Svazu obcí Šumavského národního parku Jiří Fastner odmítl, že by tento krok vedl k masivní výstavbě. "Zásadní stavební boom nehrozí," řekl serveru Fastner. Dodal, že spoustu penzionů a dalších nemovitostí na Šumavě teď naopak jejich majitelé nabízejí k prodeji.

Čtěte více:

SSD a kůrovec: Sobotka jede za aktivisty, Zimola se zlobí

Sobotka přijel na Šumavu. Od místních to pěkně schytal

Schwarzenberg má mlčet, jeho rod Šumavu vykácel. Kníže: Volovina

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …