Postiženým stačí jedny lázně za život, tvrdí ministerstvo

28.09.2011 15:08

Do Česka se jezdí léčit handicapovaní lidé i z daleké ciziny. Naši trvale postižení spoluobčané měli možnost pravidelně navštěvovat lázně a udržet se tak v kondici. Ministerstvo zdravotnictví ale chystá změnu. Pokud chcete jezdit do lázní pravidelně, vyjeďte za své.

Postiženým stačí jedny lázně za život, tvrdí ministerstvo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) se rozhodl šetřit i na léčebných lázeňských pobytech. Doba rehabilitace se má zkrátit na tři týdny pro dospělé i pro dětské pacienty. Dosud přitom platilo, že děti, které to potřebovaly, trávily v lázních i šest týdnů. Zprávu přinesl server idnes.cz

„Všechny lázeňské pobyty se podle návrhu v základní délce zkrátí na 21 dnů. Nyní zdravotní pojišťovny u některých diagnóz hradí až 28 dnů, průměrná délka pobytu je 23,5 dne. U dětských pobytů se úhrady zkracují na čtyři týdny z původních až šesti," tvrdí Eduard Bláha, prezident Svazu léčebných lázní ČR.

Nejhůř dopadnou ti, co lázně potřebují nejvíc

Nejtvrdší změny mají přitom dopadnout na handicapované občany, kteří nemohou jít na operaci například kolene nebo kyčle či na zákrok musí čekat. Ti by pojišťovnou hrazené lázně už nedostávali jednou za dva roky, ale měli by na ně nárok pouze jednou za celou dobu této nemoci, tedy v podstatě jednou za život. Dlouhodobě postižení lidé přitom do lázní jezdí pravidelně cel život už od dětství. Podle chystaného plánu by už tedy měli pobyt hrazený pojišťovnou za sebou a jakýkoli další pobyt by museli plně hradit z vlastní kapsy.

Zatímco odbory a pacienti jsou většinou proti navrhovaným změnám, pojišťovny si nový návrh nemohou vynachválit. Ušetří totiž miliony. Ministerstvo zdravotnictví návrh obhajuje mimo jiné tím, že zbude více peněz na pacienty s rakovinou pro lidi po úrazech, kterým jeden delší lázeňský pobyt prospěje víc, než opakované pobyty pacientů postižených trvale.

Související:

Postižení v Brně mluvili o strachu, o tom, že z nich společnost dělá odpad

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …