Politici kradli a kradou, myslí si devět z deseti. TOPka: Za to můžou VV

29.09.2011 6:32

Před rokem a čtvrt měla česká společnost růžové vyhlídky na potírání korupce. Do vlády se dostaly Věci veřejné, pro něž to byl stěžejní bod volebního programu. Navíc se nově vzniklý kabinet sám ocejchoval jako protikorupční. Po patnácti měsících je devět z deseti občanů přesvědčeno, že vrcholní politici a podnikatelé pokračují v tunelování ČR i nadále.

Politici kradli a kradou, myslí si devět z deseti. TOPka: Za to můžou VV

Po dlouhých letech, kdy si především dvě nejsilnější politické strany od časů opoziční smlouvy rozparcelovaly sféry vlivu a korupce se stala takřka společenským standardem, svitla po loňských volbách naděje na nápravu. Tu vyvolal úspěch Věcí veřejných, které nejenže slibovaly, jak zatočí s politickými dinosaury, ale především jak si poradí s rozbujelou korupcí.

Nejmenší vládní strana obsadila ministerstvo vnitra svým předsedou a veřejnost se nemohla dočkat, jak se s obviněními korupčníků roztrhne pytel. Nadšení a očekávání však postupně opadalo a ruku v ruce s nenaplněnými sliby padaly i preference Věcí veřejných, jimž postupně přestali voliči protikorupčnické snažení věřit.

Celá zpráva SANEP ZDE

BIS poukázala i na rozprodávání státního majetku pod cenou

Proto ani nepřekvapí výsledky průzkumu společnosti SANEP, který se zaměřil na postoj občanů k výroční zprávě Bezpečnostní informační služby. Civilní kontrarozvědka ve své veřejně dostupné zprávě poukázala nejen na korupci v české justici a její propojení s lobbisty a podsvětím, ale i na rozprodávání státního majetku pod cenou, korupci spojenou se státními zakázkami a na ohrožení ekonomických a bezpečnostních zájmů země.

Devět z deseti dotázaných (89,7 procenta) v průzkumu, který se uskutečnil ve dnech 20. až 25. září, zastává názor, že vrcholní politici a podnikatelé pokračují v tunelování České republiky i nadále. Do jisté míry se tak dá říci, že tato zpráva dává reálný základ skepsi, jež v souvislosti s poměry v České republice mezi občany panuje.

Vicepremiérka pro boj s korupcí to ještě nevzdává

„Svědčí to o tom, že Věci veřejné se svým hlavním programovým bodem zcela selhaly a že šlo z jejich strany pouze o rétoriku. Navíc sami jejich členové se zapletli do korupčních skandálů," komentuje pro ParlamentníListy.cz výsledky průzkumu Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09, s nezakrytou narážkou na vydání poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky k trestnímu stíhání.

„Korupční systém budovaný dvacet let se nezmění za rok. Výsledky průzkumu mne nijak netěší, ale jsou jen dvě možnosti. Buď se na všechno vykašlat, nebo se pokoušet něco změnit. Ještě chvíli se budu pokoušet dělat to druhé," snaží se pro ParlamentníListy.cz vysvětlit vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake, že jde o běh na hodně dlouhou trať.

Na veřejné zakázky zbývá kvůli krizi méně peněz

Rovněž Gazdík uznává, že se korupce nedá vymýtit či alespoň omezit ze dne na den. Postupnými kroky by měly být zákon o zadávání veřejných zakázek, jejich kompletní zveřejňování a také centrální nákupy. Nečekaným partnerem na straně bojovníků proti korupci se stává i hospodářská krize a s ní spojené nižší výdaje státu.

„Pozitivním důsledkem úspor je, že peněz, které stát vydává, je čím dál méně. Zůstávají hlavně mandatorní výdaje. Dost se toho dá ukrást ještě ve zdravotnictví, ale pan ministr Heger dělá hodně proto, aby k tomu nedocházelo. No a také jde o rozpočtové určení daní, kde se rozděluje z národních dotačních titulů sedm miliard netransparentně a patrně také s obrovským korupčním potenciálem," míní Gazdík.

Nebezpečí privatizace veřejné správy trvá

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a STAN bude především na premiérovi a ministrovi vnitra, jak s informacemi BIS naloží a jaká přijmou opatření. „Už před volbami jsme upozorňovali na nebezpečí privatizace veřejné moci těmi, jimž jsme si pracovně zvykli říkat kmotři," trochu využívá Gazdík toho, že TOP 09 jako nová strana mohla poukazovat na zavedené strany.

K věci:

Průzkum: Devět z deseti lidí věří, že politici rozkrádají Česko 

Peake vyráží na misi proti korupci a mafii. Má mizerné šance 

Babák souhlasí s Okamurou. Zemi je třeba zbavit mafiánů. Má plán 

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

14:52 Spiknutí je teď nejprodávanější knihou v Česku! Autoři pracují na druhém - rozšířeném vydání

Kniha "Spiknutí - Pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR" od autorské dvojice Luboš Procházka a Rad…