Budou vyhlášeny nejlepší a nejhorší příklady otevřenosti úřadů

29.09.2011 6:19

Loni lidé nejlépe ocenili Správu Národního parku Šumava za přístup k veřejným zakázkám vzhledem ke zpřístupnění informací o malých zakázkách na kácení. Letos byla správa parku nominována naopak za to, že brání v elektronickém přístupu k zakázkám.

Budou vyhlášeny nejlepší a nejhorší příklady otevřenosti úřadů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Nejlepší a nejhorší příklady otevřenosti státních úřadů nebo radnic vůči veřejnosti v České republice dnes budou vyhlášeny v Praze. Soutěž pořádá sdružení Otevřená společnost, vybírala ze 74 ověřených nominací. O svém vítězi mohla kromě odborné poroty rozhodnout i veřejnost prostřednictvím webu pořadatele.

Veřejné zakázky a odepírání přístupu k informacím

Na pozitivní ocenění bylo úspěšně navrženo 21 nominací, z toho čtyři na veřejné zakázky, granty a dotace. V záporné kategorii soutěžilo 53 nominací. Většina z nich se týká odepíraného přístupu k informacím, například zneužívání radničních periodik vedením města nebo obstrukce při poskytování informací. Mezi nominovanými jsou kromě radnic i ministerstva, soudy nebo krajské úřady.

Loni lidé nejlépe ocenili Správu Národního parku Šumava za přístup k veřejným zakázkám vzhledem ke zpřístupnění informací o malých zakázkách na kácení. Letos byla správa parku nominována naopak za to, že brání v elektronickém přístupu k zakázkám. Nejhorší příklady podle hlasování loni předvedly ve třech kategoriích radnice městské části Brno-střed a ministerstva zdravotnictví a kultury.

Hlavní cenu poroty v soutěži o nejhorší příklady uzavřenosti úřadů loni získala rada hlavního města za utajování informací kolem projektu opencard. Nejvyšší cenu za otevřenost veřejné správy obdržel Lanškroun na Orlickoústecku za zveřejňování informací z jednání městské rady. Letos by mohla tuto cenu získat i politická strana, a to TOP 09 za zveřejňování zprávy o stranickém financování na svém webu, nebo české velvyslanectví v Taškentu za svůj web.

Související:

Vláda chce znovu zatajit platy úředníků

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …