Obyvatelé Strakonic se zlobí. 80milionová rekonstrukce? Na nic

29.09.2011 12:24

Centrum Strakonic zásadně už druhým rokem mění svůj vzhled v rámci proměny Velkého náměstí a přilehlých ulic. Ne všichni obyvatelé města, ale třeba i návštěvníci sdílejí nadšení. Úbytek parkovacích míst, více omezení k průjezdu, prach, hluk v době stavby a zvláštní architektonické pojetí. To vše zatím za 80 milionů korun.

Obyvatelé Strakonic se zlobí. 80milionová rekonstrukce? Na nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 První etapa revitalizace Velkého náměstí se uskutečnila v loňském roce, a připomíná teď dlážděnou plochu s podivnými lampami. Druhá etapa směrem k radnici teď skoro finišuje. Město na křižovatku k ulici sv. Markéty nechalo instalovat novou křižovatku v podobě jakéhosi piškotu.

Příliš moderní luxus

"Myslíme si, že je to za prvé zbytečný luxus a za druhé moc moderní. Měli tu buď nechat klasickou křižovatku nebo udělat malý kruháč. Ale tohle nám přijde podivné," řekl pro ParlamentníListy.cz Josef Souček, který s manželkou denně přes centrum chodí do práce.

Strakonice chtěli mít plochu, která více připomíná náměstí, které jako takové nikdy neměly.

"Revitalizace centra zcela jistě oživí a zpříjemní celkový vzhled. Náklady první a druhé etapy jsou okolo 80 milionů korun a druhá část bude hotova nejpozději do konce roku," řekla mluvčí radnice Irena Malotová.

Jenže lidem vadí, že po rekonstrukci ubude parkovacích míst a město vlastně rekonstrukcí výrazně neřeší dopravní problémy jako takové.

Více o dění v Jihočeském kraji ZDE

Vlk se nažral a koza zůstala celá

"Není tu nic, co by odlehčilo dopravě. Je to v příměru - vlk se nažral a koza zůstala celá," říká Souček.

"My ale nechceme, aby z toho byla klasická ulice a silnice. Nechceme zde bránit vjezdu dopravy a parkování, ale v určité omezené míře, tak jak je to nyní běžné, a to i v zahraničí," podotkl starosta Pavel Vondrys (SJS).

Jsou ale tací, kterým se to líbí a těší se na celkovou podobu centra Strakonic. "Docela se to povedlo. Jsou tu detaily, které bych asi viděla jinak, ale celkově si myslím, že to městu jen prospěje," míní Jana Hrušková.

Švanda dudák v centru

Lidem ale vadí, že v současné době úspor město investuje 80 milionů korun do rekonstrukce centra a třeba jen 500 tisíc bude stát bronzová socha Švandy dudáka, který je symbolem města. Bude stát uprostřed "piškotu" a bude u něj i fontána. Toho se ale místní i návštěvníci dočkají až příští rok.

"Proč někdo odsouhlasí sochu za půl milionu v době, kdy se musí šetřit. Vím, že část dostalo město z unie, ale nic není zadarmo. Mohli s tím počkat, a pak, přijde jiná politická garnitura, té se to třeba líbit nebude a zase to za těžké peníze budou předělávat," dodal nespokojený občas.

Centrum města čeká ještě třetí část revitalizace náměstí. S tím si ale bude muset asi dva roky počkat. Jeden z podnikatelů napadl podobu, jakou má náměstí mít ve směru od radnice k Bavorově ulici. Tvrdí, že mu nová přestavba úseku značně komplikuje příjezd k domu. Proto posudek stavby napadl. Radnice proto nemohla podat ani žádost o další dotaci.

"Nejspíš to budeme řešit v roce 2012 a 2013. My si stojíme za svých a říkáme, že vše je v pořádku a dokonce jsme udělali nějaké ústupky a vše bylo v souladu s územním plánem," dodal starosta Strakonic Vondrys.

Spor teď řeší i Ministerstvo pro místní rozvoj, které musí posoudit vliv stavby na dům soukromého podnikatele, kvůli kterému nebude město moct v příštím roce v poslední etapě přestavby pokračovat.

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…