Nečas jde proti EU. Finanční daň prý nikomu neprospěje

29.09.2011 10:28

Německo – francouzský tandem v EU volá po zavedení finanční daně, která by mělo do rozpočtu EU dodat další peníze na záchranu EURA. Česko patří mezi země, které tento plán kategoricky odmítají.

Nečas jde proti EU. Finanční daň prý nikomu neprospěje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas jde proti hlavnímu proudu v EU. Odmítá totiž zavedení evropské dně na finanční transakce, kterou prosazují především Německo a Francie. V odporu proti tomuto návrhu Nečas není sám, nápad se nelíbí ani Velké Británii. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN).

Opatření dolehne jen na koncové zákazníky

Podle návrhu, který včera schválil Evropský parlament, by se měla platit daň ve výši 0,1% ze všech finančních transakcí. Obchody s deriváty by se pak danily 0,01%. Šéf Evropské komise José Barroso odůvodňuje návrh tím, že finanční sektor se mí také podílet na pomoci těm státům EU, které jsou dnes v problémech.

Premiér Petr Nečas ovšem patří do skupiny těch evropských lídrů, kteří novou daň kategoricky odmítají. Tvrdí totiž, že trhy novou daň přenesou na zákazníky. Pokud podobnou daň nepřijmou např. v Asii či Americe, Evropa jen sama sobě sníží konkurenceschopnost na mezinárodním poli.

„Uvalení dalších daní není nic, co by ekonomiku balancující na hraně recese oživilo, říká Nečas.

Související:

Ministr Kalousek: Toto daňové zatížení by mohlo ohrozit hospodářský růst

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…