Státní zastupitelství definitivně odložilo oznámení na Johna

29.09.2011 11:50

Státní zastupitelství definitivně odložilo trestní oznámení na předsedu strany Věci veřejné a poslance Radka Johna kvůli slibu o vracení poslaneckých náhrad. O odložení rozhodl státní zástupce již v červenci, nyní byla odmítnuta i stížnosti proti tomuto rozhodnutí. ČTK o tom dnes informoval ředitel neziskové organizace Acta non verba Vojtěch Razima, který na Johna oznámení podal.

Státní zastupitelství definitivně odložilo oznámení na Johna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Státní zástupce v červenci odložení zdůvodnil tím, že nebyl spáchán trestný čin. "Nesplnění předvolebního slibu, který byl učiněn politikem v rámci snahy získání voličů, není nijak trestně postižitelné, a to ani v případě, že by takové prohlášení bylo činěno vědomě nepravdivě," píše se v rozhodnutí. Razima proti němu podal žádost o přezkoumání, městské státní zastupitelství ho ale odmítlo.

"Definitivní odložení našeho trestního oznámení je jistě dobrá zpráva pro politiky. Státní zástupci jim vzkazují, že veřejnosti mohou kdykoliv a úmyslně lhát, a to dokonce ještě předtím, než získají poslaneckou imunitu. Horší zpráva je to pro českou veřejnost," uvedl Razima. Dodal, že se nechce vzdát a Johnův slib voličům připomene před volbami.

Trestní oznámení podal kvůli předvolebnímu slibu Johna, že poslanci za VV budou vracet poslanecké náhrady. Strana později ale zjistila, že to podle zákona není možné. Poslanecký klub VV se tedy usnesl, že poslanci mají nevyužité náhrady použít na podporu charity. Podle Razimy John sliboval, že bude v parlamentu hledat "správné okénko" k navrácení náhrad, ale neučinil tak.

Náhrady jsou paušální a nemusejí se vyúčtovávat. Poslanci mají nárok například na cestovné, na stravné a reprezentaci, ubytování v Praze, odborné studie, pronájem kanceláře ve svém volebním kraji nebo na asistenta.

Související:

Dávky budou pod kontrolou. Za náhrady politiků klidně kolem světa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…