Duka se může stát novým kardinálem

29.09.2011 20:23

Mezi adepty na nové kardinály je podle agentury AFP i pražský arcibiskup Dominik Duka. Důvěryhodný zdroj ČTK z církevních kruhů potvrdil, že Duka je nejspíš horkým kandidátem. Příští konzistoř, poradní sbor papeže, věnovaná jmenování nových kardinálů, by se mohla konat tento podzim, ale možná až příští rok. S odvoláním na zdroje ve Vatikánu to podle agentury AFP uvedla náboženská informační agentura I.Media.

Duka se může stát novým kardinálem

Důvodem ke svolání konzistoře je to, že od začátku listopadu bude kardinálů, kteří mají právo volit nového papeže, maximálně 112. Pravidlem přitom je, že volitelský sbor kardinálů má mít 120 členů. Papež Benedikt XVI. by tak měl jmenovat v dohledné době nejméně osm nových kardinálů.

Jediným současným českým kardinálem je Dukův předchůdce v arcibiskupském úřadu Miloslav Vlk. Podle webu kardinála Vlka se kardinálové podílejí na řízení římskokatolické církve, tvoří poradní sbor papeže, a pokud jsou mladší 80 let, jsou povinni se účastnit konkláve, které papeže volí. Vlkovi bude 80 let příští rok v květnu, tudíž přesáhne hranici, a tak by i tento fakt mohl možnému jmenování Duky kardinálem nahrávat.

Adepti z Florencie i Rio de Janeira

Mezi adepty na nové kardinály AFP uvádí kromě Duky biskupy v čele diecézí ve Florencii, Turíně, Utrechtu, Bruselu, Berlíně, Westminsteru, Toledu, Seville, New Yorku, Torontu, Quebeku, Bogotě a Riu de Janeiro.

Benedikt XVI. naposledy jmenoval nové kardinály v listopadu 2010. Tehdy jich bylo 24. Od svého nástupu do čela světové římskokatolické církve v roce 2005 jmenoval celkem 62 nových kardinálů, dodala AFP.

Čtěte více:
Arcibiskup Duka občanům: Nenechte se znechutit politikou
Arcibiskup Duka: Momentální krize jsou mnohem složitější

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…