Kníže vysvětluje k ČEZu: Veřejné tajemství, že sponzorují strany

29.09.2011 21:04

Karel Schwarzenberg tvrdí, že ČEZ si za doby Martina Romana tajně předbíhal politické strany různými dary. Svoje tvrzení ale nemůže podpořit žádnými důkazy. „Řekl jsem, že je to veřejné tajemství, to je něco jiného,“ vysvětlil ministr zahraničí.

Kníže vysvětluje k ČEZu: Veřejné tajemství, že sponzorují strany

"Kauza Roman je ohromná a bude mít nedozírné důsledky. Je veřejným tajemstvím v této republice, že pan Roman a ČEZ tady financovali politické strany, jediná TOP 09 od něj nic nedostala," prohlásil Schwarzenberg v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Důkazy politikovi však chybí. „Kdybych měl důkazy, tak bych řekl 'já vím'. Já jsem ale novinářům řekl, že je to veřejné tajemství, a to je něco jiného," vysvětluje pro Týden.cz pod palbou kritiky kníže.

Nemá důkazy, tak ať mlčí

Tvrzení Schwarzenberga se však dotklo ostatních stran. „Považuji za neskutečné, že předseda TOP 09 dokáže takto tvrdý a očerňující výrok vypustit, aniž by byl schopen ho jakkoli doložit. A to zvlášť v situaci, kdy jsme od něj neslyšeli prakticky ani slovo k připravované ekologické superzakázce, jejíž cena budí stále pochybnosti," brání se místopředseda ODS Pavel Drobil.

I ČEZ tvrdí, že s tím nemá nic společného. Poukazuje na to, že žádné finanční injekce od této společnosti nejsou zmíněny ve výročních zprávách stran. Pokud by tedy slova Schwarzenberga byla pravdivá, strany by navíc čelily obvinění z daňových úniků.

Politolog: Klasají jim preference

Podle politologa Bohumila Doležala může být za rozhodnutím knížete zveřejnit tuto informaci snaha o zviditelnění jeho strany. "Je evidentní, že TOP 09 klesají preference, padá někam k podobným číslům, jakých dosahovala kdysi Unie svobody," sdělil ParlamentnímListům.cz. Pro TOPku tak může být informace, že právě ona jediná je čistá a od ČEZu nic nedostávala, velmi pozitivní formou propagace.

"Připadá mi to logické, i když jako motivace k takovýmto výrokům podivné. Vypadá to tak, že TOPka, protože jako jediná nic nedostala, to celé práskla. Aspoň to by si pomyslel buran," směje se Doležal.

Čtěte více:
Omláceno knížeti o hlavu: ČEZ nám nic nedal, to vás platí Bakala
ČEZ sponzoruje strany. Jen TOP 09 se mu ubránila, hřímá kníže
ČEZ čekají horší časy. Zisk meziročně klesne o sedm miliard

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…