Armáda v letech 2006 až 2007 nakoupila předražené čtyřkolky

30.09.2011 6:20

Armáda v letech 2006 až 2007 nakoupila předražené čtyřkolky. Podle dnešního deníku E15 si vojenská policie pořídila osm čtyřkolových motocyklů CAN-AM Bombardier 800MAX za deset milionů korun. To znamená, že jedna čtyřkolka spolu s dodatečným vybavením stála jeden milion a 250.000. U internetových prodejců se ceny výrobků této kategorie pohybují kolem 300.000 až 400.000 korun, píše E15 s odvoláním na zprávu protikorupční policie.

Armáda v letech 2006 až 2007 nakoupila předražené čtyřkolky
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

"Při analýze systému armádních zakázek jsme jako jednu z černých děr, kam mizely rozpočtové prostředky, identifikovali pracoviště nákupčích vojenské policie. Uzavřeli řadu obchodů přes zprostředkovatelské firmy," konstatoval dnes už bývalý zástupce ředitele Úřadu pro dohled nad akvizicemi Jaroslav Štefec. Ten po nástupu Alexandra Vondry (ODS) do čela rezortu zodpovídal za hloubkovou kontrolu sporných zakázek.

Mluvčí vojenské policie Jan Čermák nákup obhajuje. Dodavatel byl podle něj vybrán na základě otevřeného výběrového řízení. "Zmiňovanou techniku jsme pořídili pro přepravu našich příslušníků při plnění specifických úkolů v obtížně přístupných místech v operaci na území Afghánistánu," uvedl Čermák.

Andor Šándor: Pochybné rozhodnutí

Bezpečnostní expert a bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor považuje tehdejší rozhodnutí o vyslání 25 příslušníků speciální jednotky do mise za chybný krok. "Kvalitu jejich výcviku nezpochybňuji, ale vojenská policie není určena k plnění bojových úkolů. Vedle toho čtyřkolky nemají žádnou balistickou ochranu. Když pod nimi vybuchne mina, je hotovo," řekl E15 Šándor.

 K čemu vojenská policie motocykly používá nyní, Čermák deníku neobjasnil. Její takzvaná Skupina speciálních operací, známá pod zkratkou SOG, už neexistuje, přede dvěma roky ji rozpustil exministr obrany Martin Barták.

Vedle sekce vyzbrojování ministerstva může v současnosti samostatně nakupovat už pouze vojenská tajná služba. Akviziční pracoviště vojenské policie bylo zhruba před rokem zrušeno, v minulosti objednalo například několik lehkých obrněných vozidel Iveco a Dingo, dodává dnešní E15.

Související:

Armádní obchodování bez souhlasu vlády. Na obraně to zavání zločinem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…