V boji o výherní automaty dal ÚS za pravdu městu, ne Kalouskovi

30.09.2011 12:42

Po dnešním verdiktu Ústavního soudu by mohla v městech výherním automatům začít zvonit hrana. Soudci totiž odmítli zrušit vyhlášku, která platí v Kladně a podle níž město přesně určilo budovy a ulice, kde provozování videoterminálů není možné, informuje Aktuálně.cz.

V boji o výherní automaty dal ÚS za pravdu městu, ne Kalouskovi

Za velké vítězství měst a obcí lze označit dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, který odmítl zrušit v Kladně platnou vyhlášku, v níž město přesně určilo budovy a ulice, kde automaty fungovat nebudou. Až dosud videoterminály povoluje bez jakýchkoliv omezení ministerstvo financí, a to bez ohledu na to, zda je města a obce na svém území chtějí, píše Aktuálně.cz.

Přestože už ve třech případech rozhodli ústavní soudci ve prospěch měst a obcí a zároveň uvedli, že stát může automaty fungující například v blízkosti škol, nemocnic nebo církevních zařízení rušit, ministerstvo vedené Miroslavem Kalouskem žádné radikální kroky nepodniká. Jako důvod uvedlo hrozbu arbitráží ze strany provozovatelé automatů. Ústavní soudci ale v dnešním rozhodnutí uvedli, že povolení je možné odebrat bez obav ze soudních sporů.

Snad Česko přestane být kasinem Evropy

Také veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský kritizoval ministerstvo, že může automaty rušit už nyní a nedělá to. Ombudsman ve speciálním šetření prověřoval postup ministerstva a uvedl, že jeho postup je v rozporu se zákonem. „Snad se dočkáme toho, že Česká republika nebude kasinem Evropy," prohlásil ombudsman.

Ústavní soudci odkázali na loterijní zákon, podle něhož si provozovatelé musí být vědomi toho, že mohou být v podstatě kdykoliv, nastanou-li v průběhu platnosti povolení okolnosti vylučující provoz těchto zařízení, tohoto povolení zbaveni. Kladno už přijalo další vyhlášku, která začně platit příští měsíc a ta znovu omezuje provoz terminálů.

Po Chrastavě a Františkových Lázních uspělo i Kladno

Nyní tak už existují tři verdikty ústavních soudců, kteří se zastali snahy Chrastavy, Františkových Lázní a Kladna o omezení automatů. Ústavní soudci rozhodli, že města mají právo určit, kde automaty nechtějí. Některá města či městské části jako je třeba Brno - střed, už dokonce přijaly vyhlášky, které provoz videoterminálů ruší úplně bez výjimek.

K věci:

Starostové jsou naštvaní na Kalouska. Kvůli výherním automatům 

Novotný (VV): Loterijní novela je protiústavní 

Videoterminály, nebo automaty? "Oškub" obojí, říká Nešpor 

Foto: ustavnisoud.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…