Cikáni jsou plémě nečisté, vkládá pravicový server do úst Janu Husovi

30.09.2011 13:17

Jedna z nejslavnějších postav české historie je vtažena do společenské diskuse o momentálně nejproblematičtější menšině. Na euroskeptickém pravicovém serveru EUportál je zmíněna údajná stať ze spisku Mistra Jana Husa „O pražském lidu“, v níž měl psát o Cikánech.

Cikáni jsou plémě nečisté, vkládá pravicový server do úst Janu Husovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové

Na euroskeptickém pravicovém serveru EUportál píše autor Jan Ziegler o tom, že na několika webových diskusích našel údajnou stať z Husova česky psaného spisku „O pražském lidu" z roku 1409, ve které se prý píše: „Cikáni jsou plémě nečisté, mravů hanebných, práce se štítící, druh druha okrádající a Boha neuznávající."

Přiznává ale, že nikde v seriozních pramenech to nenašel. A tak si alespoň pochvaluje, že Mistr Jan Hus alespoň nebude vylučován romskými aktivisty z české kultury, jako se mělo stát kocouru Mikešovi. Dodává včak, že jiné a věrohodně dochované zápisy jsou vedeny o Cikánech v podobném duchu.

Historické prameny zmiňují krádeže a žebrání

Píše se o nich třeba i v popravčí knize Pánů z Rožmberka z roku 1399. „Je tedy zřejmé, že za Husova života Cikáni v Čechách žili a můžeme se domnívat, že jim mistr Jan nemusel být, tak jako jeho vrstevníci, nakloněn. Stačí si přečíst zápis ve Starých letopisech českých z roku 1416, který je ovšem velmi výstižný: ´Toho roku se po české zemi toulali Cikáni a okrádali lidi´," píše Ziegler.

Připomíná také knihu spisovatele Zikmunda Wintra o českých městech, kde se v kapitole o chudině a tuláctvu věnuje také Cikánům a píše, že byli něco mezi tuláky a škůdci. „Obecně se v té době o cikánech píše, že žebrali a kradli," uvádí Ziegler.

Bude třeba upravit i Staré pověsti české

Zatímco pro Jana Husa to podle něj dopadne dobře, mají to Staré letopisy české a kniha Zikmunda Wintra nahnuté. „Až si jich všimnou romští aktivisté s pseudohumanistickými spřízněnci, jistě vznikne komise pro správné multi kulti pojetí české historie a vše co se jí bude protivit, zmizí do stoupy. Staré pověsti české přežijí za podmínky, že budou doplněny o důležitou postavu praotce Roma, na kterou Alois Jirásek jaksi nedopatřením zapomněl," uzavírá Ziegler.

K věci:

Desetiletý Rom terorizoval sever. Návrh: Takové rodiče zavírat 

Bitva o romskou ubytovnu. Policie ve Varnsdorfu nasadila vodní dělo 

Klaus vyzval k razanci na severu. Rath: Ať vyrazí v tanku s Hájkem 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…