Ostravští úředníci vyrazili kvůli černé práci do terénu. Byli v šoku

01.10.2011 8:18

Až pět lidí nelegálně pracujících v jednom restauračním zařízení v Moravskoslezském kraji odhalili kontroloři krajské pobočky Úřadu práce České republiky v Ostravě. Ti se začali soustředit na nelegální zaměstnávání, které na severu Moravy jen kvete. Zakročit proti němu se tak rozhodli v terénu.

Ostravští úředníci vyrazili kvůli černé práci do terénu. Byli v šoku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

„To byl nejkřiklavější případ za celou dobu, co fungujeme jako krajská pobočka a kontrolujeme šest okresů: Bruntál, Frýdek-Místek, Nový Jičín, Karvinou, Opavu a Ostravu," řekla ParlamentnímListům.cz Šárka Petrová, vedoucí kontrolně právního oddělení krajské pobočky Úřadu práce ČR v Ostravě. Podle jejích slov kontroly většinou objeví v restauračních zařízeních jednoho až dva ilegální pracovníky: „Možná bychom na stavbách našli více nelegálně zaměstnaných, ale vzhledem k tomu, že v této nové struktuře fungujeme teprve od dubna letošního roku, zatím takovou zkušenost nemáme."

  • Politolog: Ne chudoba, nezaměstnanost způsobuje problémy

  • Za prvních pět měsíců od změny struktury Úřadu práce České republiky se krajští kontroloři soustředili zejména na nelegální zaměstnávání. „Od 1. dubna jsme provedli 785 kontrol. Uložili jsme 144 pokut v celkové výši 2 677 tisíc korun," dodala Šárka Petrová. Kontrolní činnost se podle ní zaměřuje nejenom na nelegální zaměstnávání, ale také na kontrolu agenturního zaměstnávání, plnění povinného podílu zaměstnávání občanů se zdravotním postižením u zaměstnavatelů s více než 25 zaměstnanci, na diskriminaci před nástupem do zaměstnání, zaměstnávání cizinců, občanů EU atd.

    „Při mimořádné kontrolní akci, která se konala v červnu a červenci v restauračních a ubytovacích zařízeních, jsme provedli 440 kontrol. Odhalili jsme 117 nelegálně zaměstnaných občanů, z toho jen 54 bylo z uchazečů o zaměstnání evidovaných na zdejší krajské pobočce," doplnila Petrová. Upozornila na to, že i ten, kdo není evidován na úřadu práce, ale pracuje bez smlouvy, porušuje zákon.

    „Bez řádně navázaného pracovněprávního vztahu nebo jiné smlouvy se u nás pracovat nesmí. Pokud zaměstnavatel neuzavře s občanem smlouvu nebo dohodu, dopouští se správního deliktu tím, že umožní výkon nelegální práce. Zatímco občan může dostat pokutu až 10 000 korun, zaměstnavatele to může postihnout daleko více. Od roku 2009 je mu možné uložit až pětimilionovou pokutu. Při ukládání pokut samozřejmě přihlížíme ke všem okolnostem, za jakých k porušení pracovněprávních předpisů došlo. Ale věřte, že pro mnohé malé firmy může být i desetitisícová pokuta doslova likvidační," uvedla vedoucí kontrolně právního oddělení ostravské krajské pobočky úřadu práce pro ParlamentníListy.cz.

    Čtěte také:


    Od letošního roku platí, že uchazeči o zaměstnání nebude poskytnuta podpora v nezaměstnanosti po dobu trvání tzv. nekolidujícího zaměstnání. Tím se rozumí výkon činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru nebo na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, pokud měsíční výdělek nepřesáhne polovinu minimální mzdy, tj. do 4000 Kč. Stejně jako před 1. lednem 2011 si může nezaměstnaný přivydělat v případě, kdy podporu v nezaměstnanosti nepobírá.

    Situace není jednoduchá

    Vím, že situace na trhu práce není jednoduchá a práce se shání velmi těžko. Avšak i když je na jedné straně pro uchazeče jistě lákavé si něco na černo přivydělat, na druhé straně se tím vystavuje riziku sankčního vyřazení z evidence ÚP na šest měsíců. Musí si pak sám hradit například zdravotní pojištění a může se snadněji dostat do bludného kruhu dluhů. Rozhodně by uchazeči o zaměstnání neměli přistupovat na sliby podnikatelů, že si takovouto nelegální prací mohou tuto činnost vyzkoušet. K tomu přece slouží institut zkušební doby ve  smlouvě nebo sjednání dohody o provedení práce, kterou lze uzavřít až na 150 hodin ročně," varuje před jednou z obvyklých fint zaměstnavatelů Šárka Petrová.

    Počet občanů přistižených při nelegální práci je podle ní v Moravskoslezském kraji mírně stoupající, ovšem nelze jednoznačně říct, ve kterém okrese je situace nejhorší. „Předpokládáme, že díky zvýšené kontrolní činnosti a uloženým pokutám se jak podnikatelé, tak i občané poučí. Samozřejmě počítáme také s následnými kontrolami. V případě opakovaného porušení může být postih pro zaměstnavatele daleko vyšší."

    Čtěte také:

    Kontroloři v Moravskoslezském kraji jsou v podstatě ve všech koutech regionu, ale mohou si i vypomáhat podle toho, jak to situace vyžaduje. To znamená, že například kontroloři z Opavy mohou klidně kontrolovat i v Ostravě. „Navíc část kontrol provádíme ve spolupráci s oblastním inspektorátem práce nebo s Policií ČR či městskou policií. Kontroly provádíme v době, kdy je předpoklad, že je v provozovnách nejvíce personálu. Proto, abychom co nejméně obtěžovali zaměstnavatele, jsou kontroly koordinovány nejen s policií, ale někdy také se živnostenským či jiným úřadem. V restauračních a ubytovacích zařízeních se můžeme objevit i o víkendu, či ve svátek," říká ParlamentnímListům.cz Šárka Petrová.

    Kromě namátkových kontrol reagují kontroloři úřadu práce také na podněty od jiných občanů. „Bývá to jednak od občanů, kteří mají se zaměstnavateli špatnou zkušenost, nebo pozorují jiné občany, o kterých se domnívají, že jsou v evidenci a ví, že si přivydělávají. I taková udání chodí. Ale podněty získáváme také z různých institucí, jakými jsou policie, živnostenský úřad a další. Občas se však také stává, že podněty jsou neoprávněné. Lidé si bohužel i tímto způsobem vyřizují účty mezi sebou a neví, že dotyčný sice v evidenci je, ale takzvané. nekolidující zaměstnání má řádně nahlášeno," vysvětluje Šárka Petrová, která netají, že také na druhé pololetí letošního roku jsou v Moravskoslezském kraji plánovány další intenzivní kontrolní akce.

    Čtěte také:


    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Anna Vidiševská

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…