Obyvatelé Libavé žijí obklopeni jedy. Jejich likvidace přijde na stamiliony

01.10.2011 22:12

Firma Kohout invest z Hranic na Přerovsku má na krku další podezření. Údajně navezla do Vojenského újezdu Libavá stovky tun jedovatých látek při stavbě ochranných valů střelnice. Odpad se přitom nachází jen půl kilometru od obce Daskabát na Olomoucku. Na případ upozornila jako první MF Dnes.

Obyvatelé Libavé žijí obklopeni jedy. Jejich likvidace přijde na stamiliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Toxické látky byly odhaleny pomocí osmnácti kontrolních vrtů. Při nich se zjistilo, že valy obsahují například arsen. „Arsen se však běžně vyskytuje v přírodě a v okolním životním prostředí a zde došlo k překročení limitu pouze o minimální množství," řekla ParlamentnímListům.cz vedoucí oddělení komunikace s veřejností Generálního štábu Armády ČR Jana Růžičková.

Místo kamení a štěrku naváželi netříděný odpad ze staveb

Odpad se měl do Libavé začít vozit někdy kolem roku 2005. Firma Kohout invest se dle zjištění ParlamentníchListů.cz zavázala, že zde zdarma vytvoří dva valy, které měly sloužit armádě při výcviku střelby. Následně firma získala příslušná povolení na navážení tříděného odpadu ze stavebnictví.

Více o tematice jedů ZDE


Armáda zjistila, že se stavbou valů není něco v pořádku už v roce 2009. „Poté byl vydán zákaz pokračování v terénních úpravách valů, vybídli jsme k odvozu odpadků, proběhly kontroly ekologů. Kontaktovali jsme Ministerstvo životního prostředí a Českou inspekci životního prostředí a požádali o odbornou pomoc," uvedla Růžičková s tím, že armáda zadala nezávislým autorizovaným firmám zpracování rizikové analýzy a následné supervize, jejichž součástí bylo provedení kopaných sond.

„Ty potvrdily naše podezření, že došlo k poškození životního prostředí a jednoznačně prokázaly, že na lokalitu byly místo povolené vytěžené zeminy a kamení, hlušiny a štěrku naváženy netříděné stavební demoliční odpady, tedy stavební suť s příměsí hlíny, cihel, betonu včetně textilu, skla, igelitů, drátů, směs komunálního odpadu a štěrk ze železničního svršku," upřesnila Růžičková.

Lidem nebezpečí nehrozí

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda nehrozí lidem, kteří žijí v okolí, nějaké nebezpečí, bylo řečeno: „Dle provedených průzkumných prací znečištění odpadu nedosahuje takové intenzity, aby došlo k výrazné kontaminaci okolních zemin a podzemních vod. V zájmovém území nebylo zjištěno znečištění takového rozsahu nebo s takových potenciálem šířením, aby byla reálná možnost ohrožení ekosystému. V žádném případě nehrozí ohrožení zdraví osob bydlících v tomto regionu ani pohybujících se na střelnici," odpověděla Růžičková.

Že lidem nehrozí žádné nebezpečí potvrdil i ředitel olomoucké inspekce životního prostředí, která se na základě podnětu armády začala případem zabývat. „Pokud se tam neobjeví něco, o čem nevím, tak bych dneska mohl říct, nereálně tam nehrozí žádné dramatické nebezpečí," ujistil ParlamentníListy.cz Radek Pallós.

Jestli za navážením jedů do Libavé stojí pouze firma Kohout invest nebo i jiné společnosti zatím není jasné. V každém případě je firma Kohout invest jedinou konkrétní společností, která je s touto kauzou spojována. Jednatel firmy Jaromír Kohout odmítl ParlamentnímListům.cz celou věc komentovat. Viníka určí teprve probíhající vyšetřování.

Řada podivných rozhodnutí na straně armády i úřadů

Armáda podala v této věci již dvě trestní oznámení. „První z nich Policie ČR odložila v lednu 2010 ad acta s tím, že nedošlo k ohrožení životního prostředí a naplnění skutkové podstaty trestného činu. Náčelník Generálního štábu podal v této věci následně podnět k prošetření na Inspekci Ministerstva obrany a další trestní oznámení," prohlásila Růžičková.

Podle jejích slov bylo mnoho rozhodnutí v této kauze dosti podivných. „Ať už jde o rozhodnutí, která byla učiněna z úrovně tehdejšího střediska obsluh výcvikového zařízení Libavá, jehož náčelník podepsal v roce 2007 s firmou Kohout invest smlouvu, nebo provozního střediska, bývalého vedení újezdu,Vojenského stavebního úřadu, Vojenské stavební a ubytovací správy v daném regionu, včetně nekompetentních rozhodnutí Krajského úřadu Olomouckého kraje, která byla následně Ministerstvem životního prostředí prohlášena za nicotná z důvodu nepříslušnosti správního úřadu, je zarážejících a vybízejí k řadě otázek," řekla na závěr.

Likvidace může přijít na stovky milionů

Náklady na odstranění nebezpečného odpadu se podle znalců mohou vyšplhat až na 450 milionů korun.

Podle ředitele olomoucké inspekce životního prostředí se však dá odpad odstranit i levněji. „V případě, že vojenský stavební úřad řekne, že stavba tu nemá co dělat a bude muset být odstraněna, z mojí pozice by bylo nejjednodušší a nejlevnější vrch těch valů upravit, zakrýt to fólií, dát na to nějakou vrstvu zeminy a zatravnit," popsal ParlamentnímListům.cz svůj pohled na řešení případné likvidace ekologické zátěže Pallós.

Jméno Kohout invest figuruje ve spojitosti s dalšími skandály. Například v roce 2007 si firma přišla na tučnou sumu tak, že z vojenského cvičiště u Lipníku nad Bečvou odvezla 280 000 tun štěrkopísku za více než šestadvacet milionů korun, a to aniž by o tom vojáci něco věděli. Štěrkopísek prodala stavebním firmám. Podle Kohout investu šlo o odpad z čištění místa, se kterým si může dělat, co chce. Případ řeší Krajský soud v Olomouci. O rok později navezli její zaměstnanci téměř dvanáct a půl tuny odpadu ze skládky do areálu bývalé cihelny u Haňovic na Litovelsku. Inspekce životního prostředí firmě uložila pokutu ve výši jednoho milionu korun. Kohout invest se brání soudně.

Více o Olomouckém kraji ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…